Petak 04.05.2012.
13:21
Večernje novosti

OVK školuje teroriste pred očima Kfora

Foto: Arhiva
 

Naime, sirijska opozicija od zapadnih sponzora sve češće trpi kritike da je nesposobna da se ujedini i efikasno bori protiv državnih snaga.

- Kosovo je prošlo kroz iskustvo koje može da nam koristi, u smislu kako su različite oružane formacije koje je formirala Oslobodilačka vojska Kosovabile organizovane - rekao je Amar Abdulhamid, koji sebe opisuje kao sirijskog aktivistu koji je 2005. godine bio primoran da emigrira u američku državu Merilend. - Boravak na Kosovu može da posluži kao inspiracija za borbu.

S obzirom na to da su nekadašnje vođe terorista u OVK danas vodeći političari Prištine, ne čudi da je trojicu sirijskih opozicionara između ostalih primio i Enver Hodžaj, ministar spoljnih poslova takozvane države Kosovo. Sirijski opozicionari ističu da će priznati Kosovo čim dođu na vlast.

Srpski vojno-bezbednosni stručnjaci smatraju da nije slučajno što američka agencija danas "otkriva" sirijske aktiviste-ujedinitelje na Kosmetu, baš kao što je sredinom devedesetih otkrila dotad nepoznatu OVK koja je silom ujedinila međusobno sukobljene grupe albanskih terorista.

- Pošto je u Siriji propala "otporaška" strategija rušenja režima, kakva je uspela u Egiptu i Libiji, sada "izvoznici revolucija" prelaze na drugi plan, formiranje ujedinjene gerile po receptu OVK - kaže general Momir Stojanović, nekadašnji direktor Vojnobezbednosne agencije.

- Oni koji su 1996-1997. obučavali albanske teroriste na KiM, sad šalju sirijske "aktiviste" da uče od njihovih učenika. Ceo posao organizuju američke obaveštajno bezbednosne službe, a "opozicionari" će učiti po metodologiji gerilskog ratovanja koje je još 1994. stvorena pod okriljem CIA za organizaciju "Nacionalni pokret za oslobođenje Kosova".

Prema procenama sagovornika "Novosti", javno promovisanje priče o kampovima za vojnu obuku Sirijaca pod okriljem Prištine znače da Amerika, ne odustaje od rušenja Asadovog režima. Posledica ponovnog pretvaranja KiM u vojni poligon imaće ozbiljne posledice i na Balkan, smatra general Ninoslav Krstić, nekadašnji komandant u Kopnenoj zoni bezbednosti.

- Obuka će se verovatno obavljati u starim kampovima OVK na granici s Albanijom i drugim mestima gde više nema Srba, koji su nezgodni svedoci - kaže Krstić. - Pošto je reč o obuci za gerilsko ratovanje najverovatnije će se koristiti region Prokletija, jer je on geografski sličan reljefu u Siriji.

On kao potencijalne centre za obuku navodi i stare baze OVK u Kuksu i Tropoji u severnoj Albaniji gde se baš ovih dana najavljuje i dolazak američkih snaga za brza dejstva.

- Nije isključeno da se kampovi prave i u Makedoniji - kaže Krstić. - Odbijanje NATO da primi ovu zemlju u članstvo među ekstremnim Albancima shvaćeno je kao zeleno svetlo za secesiju.

Profesor Milan Mijalkovski, s Fakulteta bezbednosti, smatra da je medijsko promovisanje sirijskih opozicionara u Prištini deo strategije.

- S jedne strane promoviše se takozvana država Kosovo i teroristička OVK, iako ona ništa nije mogla bez NATO - smatra Mijalkovski. - S druge strane formira se lažna identifikacija Asada s Miloševićem, a sirijske oružane grupe, među kojima je mnoštvo plaćenika predstavljaju se kao politički aktivisti, iako je reč o gerili.

2024 © - Vesti online