Četvrtak 03.05.2012.
11:40
Beta

Godišnjica Dobrovoljačke: Majkama ubijenih vojnika vikali "ubice!"

Foto: Arhiva
 

Skupu od stotinak osoba prisustvovali su i članovi porodica ubijenih vojnika JNA, uz jako policijsko obezbeđenje MUP-a Kantona Sarajevo. U isto vreme i na istom mestu su i predstavnici boračkih organizacija Kantona Sarajevo odali počast pripadnicima Armije tadašnje Republike BiH koji su poginuli u sukobu s pripadnicima JNA, na početku rata u Sarajevu.

Delegacija iz RS je na mostu Drvenija u Dobrovoljačkoj ulici dočekana povicima "Ubice, ubice...", a skandiralo je par desetina građana Sarajeva koji su dobacivali: "Zašto ste došli ovde, vi ste nam ubili decu".

S druge strane, delegacija iz RS, među kojima su bile i uplakane majke ubijenih vojnika JNA u crnini, nisu odgovarali na provokacije. U borbama između pripadnika Armije BiH i JNA u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. poginulo je 16 vojnika Armije BiH.

Kada je reč o ubstvima vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, informacije su oprečne.

Prema podacima iz Federacije BiH, poginulo je šest vojnika, a prema podacima iz Republike Srpske 42 vojnika. Pripadnici Armije BiH smatraju da je današnji skup u organizaciji Republike Srpske "provokacija i šamar svim braniocima Sarajeva",
posebno zato što su aktivnosti planirane u isto vreme i na istom mestu.

"Slučaj Dobrovoljačka" odnosi se na događaje 2. i 3. maja 1992. godine početkom rata u BiH, kada su pripadnici Armije BiH napali konvoj sa vojnicima JNA koji se povlačio iz Sarajeva.

Cilj napada je bio zarobljavanje vojnika JNA, a trebalo je da oni budu razmenjeni za predsednika tadašnje Republike BiH Aliju Izetbegovića, kojeg su 2. maja sa kćerkom, zarobili pripadnici JNA na sarajevskom aerodromu, kada se vraćao sa mirovne konferencije.

Paljenjem sveća i polaganjem cveća, prošle godine je prvi put delegacija iz RS obeležila godišnjicu od ubistva pripadnika nekadašnje JNA koja su počinili pripadnici Armije BiH. Skup je tada protekao bez incidenata.

Tužilaštvo u Srbiji je podiglo 19 optužnica protiv civilnih i vojnih komandanata BiH zbog Dobrovoljačke.

Skup u Dobrovoljačkoj ulici je protekao bez većih incidenata.

2024 © - Vesti online