Četvrtak 03.05.2012.
07:50
Večernje novosti

Zapad: Sloboda za Juliju Timošenko

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izrazila je ”duboku zabrinutost zbog odnosa vlasti u Ukrajini prema Timošenkovoj”. Očito da niko nije poverovao u verziju koju forsira Kijev, da je masnice po telu Julija Timošenko sama napravila pritiskom na tupi predmet, navode ''Novosti''.

Julija Timošenko

Zbog ”slučaja Timošenko” predsednici Nemačke, Češke, Slovenije, Austrije i Italije odlučili su da ne dođu na samit centralnoevropskih zemalja u Jalti na Krimu 11. i 12. maja. Predsednik Češke Vaclav Klaus otvoreno je rekao da odlaže dolazak u Jaltu zbog ”slučaja Timošenko”, a najverovatnije neće doći ni predsednik Estonije. Desetoro predsednika potvrdilo je dolazak.

Novi pritisak na Ukrajinu vrši se u okviru najave nekih evropskih političara, među kojima su predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i nemačka kancelarka Angela Merkel, da neće doći na EP u fudbalu koje se delom održava u Ukrajini u junu ukoliko se iz zatvora ne pusti Timošenkova.

Za sada su javno na strani Ukrajine jedino Poljaci. Bivši predsednik Poljske Aleksandar Kvasnjevski kazao je da ne voli kada se sport meša s politikom.

2024 © - Vesti online