Četvrtak 03.05.2012.
04:41
Press

Srbiji prete radikalni islamisti

Stručnjaci se slažu da ubistvo petorice mladića u Makedoniji može da bude inicijalna kapisla za buđenje islamskih ekstremista u regionu, od kojih ni Srbija nije zaštićena. Kako piše ''Pres'', srpske bezbednosne službe identifikovale su Al Kaidu i još 10 najvećih terorističkih organizacija, koje su posle krvavih balkanskih obračuna iz devedesetih ostale na prostoru jugoistočnog Balkana. Oni predstavljaju bazu potencijalnih osvetnika ubijenog vođe Al Kaide Osame bin Ladena, ali i protivnika učešća vojnih trupa u Avganistanu.

Foto: Ilustracija

Najviše ekstremista ima u Bosni i Hercegovini (oko 3.000), Albaniji i Makedoniji po 500, dok se u ostalim zemljama njihov broj kreće oko stotinu.

Branko Radun, politički analitičar, kaže da Srbiji preti ozbiljna opasnost od islamskog terorizma.

"Islamistička transverzala je veoma prisutna na Balkanu, ali o tome se kod nas jako malo govori. Islamistički centri nalaze se svuda u regionu - u BiH, na Kosovu, u Raškoj oblasti i u Makedoniji. U tim centrima se stvara zametak evropske Al Kaide. Poslednji je trenutak da se pokrenu sve institucije u Srbiji koje se bave ovim problemom i da počnu da sarađuju. Biće kasno ako to radimo kada se nešto desi", izjavio je on za beogradski list.

Kako navodi Radun, bezbednost u Srbiji mogu da ugroze grupe koje su bliske vehabijskom pokretu, albanski nacionalisti i kriminalne klanovi sa Kosova koji tamo imaju deo političke vlasti.

2024 © - Vesti online