Sreda 02.05.2012.
21:12
Beta

Za Obamu ubistvo Bin Ladena najvažniji dan

Ponosan na ubistvo Bin Ladena: Barak Obama
 

U intervjuu datom televizijskoj mreži En-bi-si (NBC), Obama je govorio o akciji američkih komandosa za hvatanje vođe Al Kaide u Pakistanu, koja je bila obavijena najvećom tajnošću.

"Trebalo je da to bude vrlo diskretna operacija", rekao je Obama govoreći o akciji za nalaženje Bin Laden, u intervjuu čije je delove unapred objavila ova TV mreža na svom internet sajtu.

Obama, koji se bori za drugi mandat u Beloj kući, danas pre podne se vraća iz iznenadne posete od nekoliko sati Avganistanu, gde je potpisao sporazum kojim će biti potvrđena američka uloga u toj azijskoj zemlji posle okončanja rata. Obamima nenajavljena poseta Avganistanu desila se tačno na godišnjicu ubistva Bin Ladena.

Predsednik SAD je istakao da je samo šačica članova ekipe Bele kuće bila upućena u ono šta se dešava oko hvatanja Bin Ladena i da nije o tome čak razgovarao ni sa suprugom Mišel pre nego što je sve bilo gotovo.

"Čak i naznaka (da bi tako nešto moglo da se desi) u štampi bi mogla da znači bekstvo Bin Ladena" iz svog skrovišta u kompleksu zgrada u Abotabadu u Pakistanu.

"Mi u tom trenutku nismo znali da li su postojali podzemni prolazi u kompleksu kroz koje bi mogao da pobegne", dodao je Obama.

Obama je rekao da je sam doneo odluku posle konsultacija sa svojom najbližom ekipom, među kojima su potpredsednik Džo Bajden, državna sekretarka Hilari Klinton, tadašnji ministar odbrane Robert Gejts i šef združenog generalštaba Majkl Malen.

"Bio sm spreman da preuzmem rizik... zato sam bio spreman da donesem odluku da pošaljen (komandose) mornaričke "foke" da pokušaju da uhvate ili ubiju Ben Ladena, rađe nego da koriste druge opcije, i imao sam sto posto poverenja u same 'foke'", rekao je predsednik.

Amerikanci su bili samo 50 odsto sigurni da se Bin Laden zaista tamo nalazi. Hilari Klinton i tadašnji šef CIA Leon Paneta bili su za upad komandosa, a Gejts je bio više za to da se bombarduje lokacija.

2024 © - Vesti online