Sreda 02.05.2012.
19:33
Beta

Bramerc dolazi po Mladićeve jatake

Serž Bramerc: Potrebni dokazi o skrivanju Mladića
 

Tokom susreta sa stranim dopisnicima u Hagu, Bramerc je više puta rekao da o rezultatima istrage srpskih vlasti o dugogodišnjem skrivanju Mladića "nije skoro dobio nikakve zvanične informacije", naglašavajući da je time "iznenađen".

Isti odgovor, Bramerc je ponovio i na pitanje da li je upoznat sa nedavnom izjavom srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da je Mladićevo kretanje do hapšenja, krajem maja prošle godine, u najvećoj meri rekonstruisano.

U intervjuu Danasu, Vukčević je rekao da je Mladićevo kretanje od juna 2005. "u najvećoj meri jeste" rekonstruisano i da će osobe koje su mu pomagale biti krivično gonjene.

Bramerc je precizirao da očekuje da u razgovorima u Beogradu, kasnije ovog meseca, dobije više detalja o tome. Najavljujući da će u Beogradu zatražiti i informacije o ponovljenom suđenju Mladićevim jatacima, Bramerc je izjavio da je "razočaravajuće" što u Srbiji "niko nikada nije osuđen za pomaganje" u skrivanju osobama koje je Haški tribunal optužio za ratne zločine.

Ocenjujući saradnju sa srpskim tužilaštvom kao "dobru i profesionalnu", Bramerc je, međutim, napomenuo da ga to ne sprečava da vlasti i pravosuđe u Srbiji kritikuje. Glavni tužilac je naznačio da je istraga o Mladićevom skrivanju potpuno u domenu vlasti Srbije, a ne Tribunala, te da njegovo insistiranje da se utvrdi ko je pomagao Mladiću ne znači postavljanje nikakvog "novog uslova" Srbiji.

Glavni tužilac je sugerisao i da je "u interesu same Srbije" da se utvrdi da li je i ko iz državnog aparata pomagao Mladiću, naglašavajući da on to ne tvrdi, ali da i ne isključuje tu mogućnost. Bramerc je podvukao i da haško tužilaštvo ne vodi odvojenu istragu o Mladićevom skrivanju.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

2024 © - Vesti online