Sreda 02.05.2012.
15:55
Srna

Galijašević: Zabraniti delovanje vehabija

Dževad Galijašević
 

"Radikalni islamisti su u Makedoniji, koristeći balkanske konflikte, počeli da izvode akcije da bi prvo izazivali strah, zatim međunacionalni sukob, te stvorili tzv. 'zelenu transferzalu' koju podržavaju moćne islamske zemlje koje su prisutne na Balkanu", objašnjava Galijašević.

On tvrdi da radikalni islamisti u toj zemlji vrše pritisak i na vlastito albansko društvo da se manje okreće etničkom poreklu već da svoj identitet posmatra kroz veru, uz zadržavanje postojećih konflikata radi vlastitog etničkog interesa.

Prema njegovim rečima, hapšenje 20 radikalnih islamista osumnjičenih za petostruko ubistvo kod Skoplja i učešće 800 policajaca u toj akciji govori da je makedonska država reagovala kako treba, jer je tolikom brojnošću policajaca želela da zastraši teroriste, a umiri građane.

"To što su uradili u Makedoniji u svakom momentu se može desiti i ovde. To je otvaranje sekundarnog žarišta na Balkanu, a ubijanje nezaštićenih meta način je na koji oni djeluju. Potencijalni izvršilac se skriva u masi od 100.000 vehabija u BiH", kaže Galijašević i dodaje da je reč o ljudima bez terorističkog dosijea.

"Takve akcije se mogu sprečiti samo zabranom njihovog rada, presecanjem kanala finansijske podrške, hapšenjem vođa i najistaknutijih članova koji ruše ustavni poredak i šire radikalni islamizam i nasilje", upozorava Galijašević i dodaje da se o tome mora odrediti i zvanična politika u Sarajevu.

Bezbednose službe u BiH, napominje Galijašević, prate potencijalne izvršioce, ali tako ne mogu spriječiti terorističku akciju.

Makedonska policija uhapsila je 20 radikalnih islamista osumnjičenih za petostruko ubistvo kod Skoplja i oni će danas biti izvedeni pred skopski Krivični sud, gde se očekuje da im bude izrečena mera pritvora.

Petorica Makedonaca svirepo su ubijena 12. aprila, na Veliki četvrtak kod Smiljkovskog jezera nedaleko od Skoplja, a većina od 20 uhapšenih u policijskoj akciji su makedonski državljani i pripadnici ekstremističke grupe iz Skoplja.

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova podneće krivičnu prijavu za terorizam protiv svih za koje postoje dokazi da su učestvovali u ubistvu petorice Makedonaca kod Smiljkovskog jezera nedaleko od Skoplja.

2024 © - Vesti online