Sreda 02.05.2012.
11:29
B92

Makedonija: Kod islamista pronađen materijal OVK

Saslušanja posle akcije "Monstrum" trajala su tokom noći u nekoliko policijskih stanica u Skoplju, a očekuje se da će privedenima, koji će odgovarati na optužbe za terorizam, danas biti određen pritvor.

Podaci o tome ko su u osumnjičeni i kako su delovali do sada kao i drugi detalji iz akcije "Monstrum" saopšteni na konferenciji za novinare zakazanoj za danas popodne.

Makedonski MUP je u velikoj akciji "Monstrum", u kojoj je učestvovalo više od 600 policajaca, uhapsio 20 pripadnika radikalne islamističke grupe iz Skoplja osumnjičenih da su povezani sa petostrukim ubistvom.

Kod uhapšenih su pronađeni veća količina oružja, municija, uniforme i propagandni materijal radikalnih islamista. Pronađena je automatska puška, četiri pištolja, bomba, osam metaka za pušku "crna strela", šest tromblonskih granata, šest okvira za automatsku pušku, deset maskirnih uniformi, sedam taktičkih prsluka, tri fantomke i tri radio veze. Pronađeno je i jedno vozilo, oko 10.000 evra, mobilni telefoni i kartice za njih. Policija je navela da je motiv za ubistvo četvorice mladića i jednog sredovečnog čoveka "zastrašivanje lokalnog stanovništva".

U nezapamćenom zločinu u Makedoniji, 11. aprila kod Smiljkovskog jezera u blizini Skoplja ubijeni su četiri mladića starosti između 18 i 22 godine Aleksandar Nakjovski, Cvetančo Acevski, Kire Tričkovski i Filip Slavkovski, kao i lokalni pecaroš 45-godišnji Borče Stevkovski koji se slučajno zatekao na mestu zločina.

Četvorica mladića su pronađeni pored zemljanog puta, a muškarac stotinak metara dalje, a prema izveštajima medija tela mladića su pronađena postrojena jedna do drugog, što je ukazivalo na likvidaciju.

2024 © - Vesti online