Utorak 01.05.2012.
19:25
Beta

"Mitropolija je stvorila Crnu Goru"

Nek' se Đukanović registruje, a ne mi, poručio mitropolit Amfilohije

Amfilohije je posle liturgija u Manastiru Svetog Dimitrija kod Danilovgarada za slavskom trpezom kazao da se "moli bogu da prosvetli" lidera vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića jer on i "njegova vlast progone crkvu i traže od svete, drevne crkve svetosavske da se registruje", saopštila je Mitropolija.

Crnogorske vlasti traže od Mitropolije crnogorsko-primorske SPC da se registruje u Crnoj Gori kao verska zajednica i ukazuju da je to način rešavanja statusa sveštenika te crkve koji nemaju državljanstvo, a borave na teritoriji Crne Gore. Mitropolija odbija da to učini i poziva se "ima viševekovni crkveni i pravni kontinuitet i subjektivitet" u Crnoj Gori.

Mitropolije je takođe u više navrata saopštila da registracija SPC nije moguća jer za to "ne postoji pravni osnov" u Zakonu o pravnom položaju verskih zajednica iz 1977. godine koji, u interpretaciji Mitropolije, traži registraciju samo novoosnovanih verskih zajednica.

Amfilohije je zato danas kazao da bi "bilo normalnije" da on, kao mitropolit, zatraži od Đukanovića i njegovih saradnika da se registruju jer je Mitropolija "stvorila" državu Crnu Goru.

"Ako ne želi da se registruje, neka ne ponižava Crkvu", poručio je Amfilohije Đukanoviću i crnogorskoj vlasti.

Mitropolit je izrazio nadu da će ilider DPS i bivši premijer "primiti sveto krštenje, kao što su bili kršteni svi njegovi preci, pa će i on rasmišljati o crkvi na način na koji su razmišljali ono koji su stvarali Crnu Goru".

2024 © - Vesti online