Utorak 01.05.2012.
17:48
Srna

Marihuana dozvoljena još samo u Amsterdamu

Holanđanima dozlogrdili Nemci i Belgijanci koji dolaze da se naduvaju

Posebna pažnja usmerena je na grad Mastriht, gde su vlasnici jednog kafića upozoreni da su prekršili novi zakon, a kupci planiraju da održe protest tokom dana.

Mastriht se nalazi blizu granica sa Belgijom i Nemačkom, iz kojih neprestano dolazi veliki broj ljudi samo da bi kupili marihuanu.

Marihuana je zvanično ilegalna u Holandiji, ali se decenijama otvoreno prodaje u malim količinama u specijalizovanim kafićima, u skladu sa poznatom holandskom politikom tolerancije. Vlada je od danas uvela promene, pa samo vlasnici "dozvole za marihuanu" mogu da kupe ovaj opijat u tri južne provincije.

Stanovnici koja nisu rezidenti ovih oblasti ne mogu da dobiju dozvolu, što se prvenstveno odnosi na strane turiste, preneo je AP. Nije predviđeno da se do sledeće godine ovaj zakon primenjuje u Amsterdamu, u kojem se nalazi trećina specijalizivanih kafića, takozvanih kofi šopova.

Gradska uprava protivi se ovoj ideji, a konzervativna holandska vlada pala je prošle nedelje pa zakon možda nikada neće postati važeći u glavnom gradu.

2024 © - Vesti online