Utorak 01.05.2012.
16:19
Beta

"Makedonska crkva je oteta Bugarima"


Makedonska crkva neće ni sa bugarskom ni sa srpskom

Kako prenosi Verska-informativna agencije (VIA), Pavlov je rekao da crkva u Makedoniji, "ako nekom treba da se vrati, to treba da bude Bugarska pravoslavna crkva".

Pročitajte još:

Jovana krstitelja ukrali špijuni

Mitropolit volokolamski Ruske pravoslavne crkve Ilarion predložio je da ta crkva posreduje u sporu Srpske i Makedonske pravoslavne crkve. Te dve crkve vode višedecenijski spor oko statusa MPC pošto je proglasila autokefalnost bez odobrenja srpske patrijaršije. Pomesne pravoslavne crkve ne priznaju MPC.

"Istorijska nepravda je da je Makedonija oduzeta Bugarima i predata Beogradu, što je istorijski nonsens. Crkva-majka ni u kom slučaju nije SPC, njena majka je Bugarska", rekao je Pavlov, a prenosi VIA.

Prema njegovim rečima, teritorija današnje Makedonije bila je pod ingerencijom drevnih bugarskih patrijaršija. "SPC nema nikakvo kanonsko i istorijsko pravo nad današnjim hrišćanima u Makedoniji", rekao je Pavlov.

Prema njegovim rečima, mitropolit Ilarion je neobavešten o tim istorijskim okolnostima, jer u suprotnom ne bi predlagao da MPC traži rešenje u Beogradu za svoj status.

"Bugarska crkva treba u sestrinskom tonu da Rusima objasni stanje, to je u bugarskom nacionalnom interesu", kazao je Pavlov.

On je naveo da Ruska crkva i ne može "nešto drugo da kaže", jer i sama ima probleme sa pravoslavljem u Moldaviji, Belorusiji i Ukrajini.

2024 © - Vesti online