Ponedeljak 30.04.2012.
17:08
Beta

Preševo očišćeno od kasetnih bombi NATO-a

Čišćenje kasetnih bombi iz okoline Preševa

Jeremić je rekao da je za godinu dana na sedam lokacija u Preševu pronađeno i uništeno 87 neeksplodiranih kasetnih bombi i 18 drugih ubojnih sredstava.

Norveška narodna pomoć sprovodila je razminiranje u opštini Preševo, a ekipe deminera će od 10. maja nastaviti čišćenje u opštini Kuršumlija i kasnije u opštini Bujanovac, naveo je Jeremić. On je podsetio da je uklanjanje kasetnih bombi sa juga Srbije finansiralo Ministarstvo spoljnih poslova Norveške sa dva i po miliona evra.

"Sve lokacije pod kasetnim bombama u opštini Preševo su očišćene, a neke kasetne bombe bile su i na poljoprivrednom zemljištu koje se delimično obrađivalo, kao i u blizini naseljenih mesta", rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je jedna kasetna bomba nađena na seoskom putu kod sela Buštranje kojim su meštani išli i pešice i traktorima.

Direktor Norveške narodne pomoći rekao je da je na lokaciji "Buštranje 1", koja se nalazi iznad sela, očišćeno 205.000 kvadratnih metara i nađeno je 48 neeksplodiranih kasetnih bombi i 12 drugih ubojnih sredstava, a na lokaciji "Buštranje-Đeren" očišćeno je 147.000 kvadratnih metara i uništeno devet kasetnih bombi.

Na lokaciji Reljan očišćeno je 244.000 kvadratnih metara na kojima je nađeno 25 kasetnih bombi i šest drugih ubojnih sredstava, a na četiri lokacije kod Šapkinog vira očišćeno je 425.000 kvadratnih metara i na kojima je nađeno pet kasetnih bombi.

U Preševu je ostalo samo da Centar za razminiranje uradi kontrolu na lokacijama u Šapkinom viru, rekao je Jeremić.

Na velikim površinama u opštinama Bujanovac i Preševo ostalo je da se očiste nagazne mine koje je postavila Oslobodilačka vojska Preševa, Bujanovca i Medveđe, ali te lokacije nisu precizno određene, nego samo postoje "sumnjiva područja" na kojima je poginulo ili teško ranjeno desetine ljudi.

2024 © - Vesti online