Ponedeljak 30.04.2012.
14:14
Srna, Press

Dijaspora zaustavlja neistine o Srbima

U odbranu Gerta Filkinga stali neki novinari koji traže da mu se Radio 1 izvini

Goran Popov, jedan od pokretača Fejsbuk grupe "Istina za sve" i prvi čovek švedskog košarkaškog prvaka "Stokholmski orlovi", rekao je Srni da su srpske organizacije pokrenule proces protiv Filkinga u švedskom pravosuđu, a bilo je i mnogo privatnih prijava policiji protiv tog novinara.

Prema njegovim riječima, odmah posle Filkingove izjave Srbi u Švedskoj krenuli su u digitalnu akciju putem svojih Fejsbuk stranica, među kojima je i "Istina za sve" koja okuplja oko 17.000 ljudi. Redakcija švedskog Radija 1 potom je bila bombardovana mejlovima ljutih Srba. Upućene su prijave protiv radija i Filkinga, zbog čega je švedski novinar morao da bude suspendovan.

Popov je rekao da su Srbi u Švedskoj tražili i od Ambasade Srbije da reaguje na Filkingovu izjavu, i dodao da mu je drago što se oglasila Ambasada "koja je do sada uvek ćutala na sve napade na Srbe u medijima u Švedskoj", tako da je i reagovanje Ambasade imalo svoju težinu.

"Mi smo ukazali da ambasador mora da brani interese i ugled Srba u Švedskoj, ako ih napada neko putem medija. Ali, najvažnije je da su se švedski Srbi digli na noge i počeli masovno da protestuju, pismima i pozivima radio stanici, i zato je morao da bude suspendovan Gert Filking", rekao je Popov.

On kaže da se posle suspenzije švedskog novinara u švedskim novinama i redakcijama javljaju "sateliti" koji su uvek pisali loše o Srbima i koji sada moraju da brane Filkinga, ali, kaže Popov, sada se vidi "ko su najveći protivnici srpskog naroda".

Popov kaže da Srbi u Švedskoj organizovano deluju i njihov broj u toj zemlji mora da se uvažava.

"Pokrenut je točak koji se ne može zaustaviti. Mi smo već uspeli da promenimo dosta u Švedskoj u poslednjih 18 meseci. Više nije u redu da se napiše bilo šta neistinito i da to prođe", zaključio je Popov.

Na Fejsbuk stranici "Istina za sve", koju su pokrenuli švedski Srbi, iznose se kritike prema pojedinim švedskim medijima zbog uvreda nanesenih Srbima i navodi da ne dozvoljavaju više širenje mržnje i neistina o Srbima.

Nakon što je Filking sa stokholmskog Radija 1 suspendovan jer je uživo u svojoj emisiji Srbe nazvao Brejvicima, svinjama psihopatama i retardima, u njegovu odbranu stali su istaknuti novinari, organizacije i političari koji podržavaju ovaj govor mržnje i čak traže da se Radio 1 izvini novinaru zbog suspenzije.

Pozivajući se na pisanje švedskih medija, beogradski list "Pres" prenosi da švedski istaknuti borci protiv rasizma, ksenofobije i netolerancije otvoreno brane govor mržnje švedskog voditelja i dopunjuju ga novim, još otrovnijim optužbama na račun srpskog naroda.

Lisa Bjurvald, koja je do pre par godina bila članica redakcije "Dagen nihetera" i "Svenska dagbladet", a zatim prešla u tabor boraca protiv netolerancije, u autorskom tekstu "Kukavička suspenzija Gerta" objašnjava da namera voditelja nije bila da uvredi srpski narod u celini nego da pokaže da Brejvikove ekstremne ideje nisu tako ekstremne, već da su široko prihvaćene na mnogima mestima u Evropi, a zatim dodaje: "To da Srbija nema političku volju da izvede svoje ratne zločince pred lice pravde je više nego poznato, kao i da se ti ratni zločinci veličaju poput heroja i da mnogi smatraju da je genocid mit", piše Bjurvaldova.

2024 © - Vesti online