Nedelja 29.04.2012.
20:05
Srna

Iran: Masovno hapšenje žena

Ova u bež mantiliću je skroz nepropisno obučena. Maramu je nonšalantno prebacila, nosi farmerke, a i cipela ima melu štiklu. Ova sa pendrekom je policajka zadužena za moral

Policija hapsi one koje su "vulgarno" obučene, odnosno nedovoljno pokrivaju glavu i telo, a da toga dolazi "na traženje naroda". Uhapšene žene plaćaju novčanu kaznu, a rodbina je dužna da im donese u pritvor "odgovarajuću odeću".

Poslednje dve godine intenzivnija je kontrola primene verskih propisa o oblačenju. Žena mora da pokriva glavu, ruke i noge, cipele ne smu biti otvorene, niti sa štiklama, dok muškarci ne smeu da idu u kratkim pantalonama, a rukavi košulja treba da su do lakata. Kravata je zabranjena jer se smatra da nije deo odeće, prenosi Verska informativna agencija.

Verski propisi koji određuju odevanje, takozvani "Hidžab-propisi" važe i za krojačke radionice, koje ne smeju da prime "nepristojne" porudžbine. Propisa se moraju pridržavati i nemuslimani, kao i turisti, a sličnu strogost u oblačenju primenjuje i Saudijska Arabija.

2024 © - Vesti online