Nedelja 29.04.2012.
07:11
Večernje novosti

Zbog ozračenih radnika, Vinča možda bez licence

Ispituje se da li su zaposleni izloženi prekomernom zračenju
 


- To će se možda dogoditi posle inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem mera nuklearne sigurnosti i mera zaštite od zračenja, ukoliko se utvrdi da su prekršeni uslovi izdavanja licence - rekla je Radenkovićeva.
 

Ona je navela da će Agencija u vezi sa događajem u Vinči od 19. aprila, kada su zaposleni prekomerno ozračeni u reaktoru, delovati na osnovu informacija koje dobije od inspekcijskih službi.
 

Ukoliko nije ispoštovana procedura, odnosno uslovi izdavanja licence koju oni imaju, licenca može biti oduzeta - rekla je Radenkovićeva.
 

Ona je dodala da je JP "Nuklearni objekti Srbije" od Ministarstva nauke dobilo tzv. nultu licencu, u okviru koje može da sprovodi nuklearne aktivnosti, ali za svaku od tih aktivnosti prethodno mora da dobije odobrenje od Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja.
 

- Ukoliko su bilo koju aktivnost planirali da izvedu, morali su da nas o tome obaveste i da dobiju odobrenje. U ovom slučaju to nisu uradili - istakla je Radenkovićeva.
 

Ona je dodala da kontrolu sprovođenja mera zaštite sprovodi Agencija, kao regulatorno telo, da je za inspekciju u oblasti zaštite od zračenja zaduženo Ministarstvo životne sredine, dok je Ministarstvo nauke zaduženo za inspekciju u oblasti nuklearne sigurnosti i upravljanja radioaktivnim otpadom.

2024 © - Vesti online