Subota 28.04.2012.
21:11
Beta

Ivanović: Neprihvatljivo prebrojavanje glasova van Kosova

Milan Ivanović: Neprihvatljivo je smanjivanje biračkih mesta i broja članova biračkih odbora
 

RIK je u petak usvojila uputstvo za sprovođenje parlamentarnih i predsedničkih izbora 6. maja na Kosovu i Metohiji, prema kome glasovi neće biti brojani na teritoriji te pokrajine, već u Raškoj.


"Ova odluka znači da se izborni proces odvija kao da nije u pitanju deo teritorije države Srbije, kao da se radi o dijaspori ili drugoj državi i zato su takvi izbori neprihvatljivi", rekao je Ivanović na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici.


On je dodao da nije jasno kako je to nebezbedno prebrojavati glasove na biračkim mestima, što traje samo 15 minuta, a bezbedno je dvanaestočasovno glasanje i dopremanje materijala za glasanje.


"Neprihvatljivo je smanjivanje biračkih mesta i broja članova biračkih odbora. To će značiti da građani na Kosovu i Metohiji neće moći da ostvare svoja ustavna i zakonska prava", rekao je Ivanović.


Prema njegovim rečima, odlukom da se glasovi broje van pokrajine vlast će biti favorizovana, s obzirom da se na Kosovu uglavnom glasa protiv vlasti.


"Ova vlast je prihvatila komadanje Srbije, otpisala je Kosovo i Metohiju, a sve zbog ostanka na vlasti i dobijanja kandidature za članstvo u EU", rekao je Ivanović.


On je rekao da će lokalni izbori u Zvečanu i Zubinom Potoku biti održani uprkos "usaglašenoj politici Brisela, Beograda i Prištine da su oni nepoželjni".


"Ako ne bude bilo lokalnih izbora neće biti ni legalnih i legitimnih institucija Srbije i stvara se prostor za brzu implementaciju kosovskih institucija i kosovske države", upozorio je Ivanović i naglasio da "to više niko i ne skriva".


Predsednik Izvršnog odbora SNV-a severnog Kosova i Metohije Tomislav Živković podsetio je "da se izbori ne mogu poništiti, rezultati se mogu prihvatiti ili ne prihvatiti i to je odluka vlasti".


On je pozvao birače da 6. maja masovno izađu na birališta, jer će tako "poslati jasnu poruku i vlastima u Beogradu i svima u svetu da su građani na Kosovu i Metohiji spremni da na demokratski način brane demokratska prava i svoj opstanak i ostanak u Srbiji".

2024 © - Vesti online