Subota 28.04.2012.
16:30
Beta

Džudžević poziva na bojkot predsedničkih izbora

Predsednik bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević
 

"Nijedan od 12 kandidata nije smogao snage da se izjasni o Rezoluciji Bošnjačkog nacionalnog veća zbog čega treba bojkotovati ove izbore", rekao je Džudžević na konferenciji za novinare u Novom Pazaru.

On je rekao da je Bošnjačko nacionalno veće od 2000. godine podržavalo Borisa Tadića, ali ovog puta neće jer Tadić "nije smogao snage da reaguje na nasilje nad Bošnjacima".

Govoreći o kandidaturi Muamera Zukrolić za predsednika Srbije, Džudžević je rekao da očekuje da Zukorlić pre izbora povuče kandidaturu.

Džudžević je 23. aprila zatražio od svih predsedničkih kandidata da se izjasne o Rezoluciji o položaju i ostvarivanju prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji.

U toj rezoluciji se tvrdi da je Bošnjacima u Sandžaku uskraćeno pravo na službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma, na obrazovanje na tom jeziku, na zaštitu i unapređenje bošnjačkog kulturnog nasleđa i na ravnopravnu zastupljenost u državnim organima i službama s javnim ovlašćenjima.

U tom dokumentu se traži rasvetljavanje i procesuiranje odgovornih za teška krivična dela nad Bošnjacima 1999. godine i sprovođenje programa povratka izbeglih, raseljenih i prognanih Bošnjaka.

U Srbiji se 6. maja održavaju predsednički, parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

2024 © - Vesti online