Subota 28.04.2012.
03:34
Beta

"Nema ljubavi između Srbije i Crne Gore"

Milo Đukanović: Srbija se nije pomirila sa nezavisnošću Crne Gore
 

Đukanović je u intervjuu podgoričkoj Atlas televiziji rekao da ti krugovi u Beogradu pokušavaju da kriminalizuju Crnu Goru i da imaju "neugasle ambicije" da protiv Crne Gore vode "specijalni rat".


Bivši remijer i predsednik Crne Gore odnose između Srbije i Crne Gore opisao je rečima: "Tu ljubavi trenutno nema, ali to ne znači da treba odmah ući u rat".


Lider DPS-a je ocenio da se "država Srbija još uvek nije pomirila sa nezavisnošću Crne Gore, pa se zbog toga sa mnogih značajnih adresa i institucija iniciraju rešenja koja u osnovi znače negaciju crnogorskog državnog, nacionalnig i verskog identiteta".


Svoj stav Đukanović je ilustrovao stavovima državnih i crkvenih zvaničnika Srbije, prvobitnom verzijom iz strategije vlade u Beogradu kojom je bilo predviđeno da se Srbima u regionu "obezbedi" status konstitutivnog naroda, kao i užbenicima istorije koji Crnogorce "i dalje tretiraju kao deo srpskog naroda".


Đukanović je ocenio da je Crna Gora 2006. godine "stvorila pretpostavku pune afirmacije crnogorskog nacionalnog, verskog i duhovonog identiteta", ali i ocenio da taj posao nije završen i da to znaju "protivnici Crne Gore".


Zbog toga je, dodao je, važan zadatak svih državnih organa Crne Gore da "u ovom i narednom vremenu rade na duhovnom utemeljenju crnogorske države".

2024 © - Vesti online