Subota 28.04.2012.
02:20
Beta

Paori izigrani, blokade ostaju!

Kad nema dogovora ima blokade puteva
 



Ivković je rekao novinarima u Novom Sadu da će zbog činjenice da je Ministarstvo izigralo paore poljoprivrednici danas nastaviti sa traktorskim blokadama puteva u Vojvodini i centralnoj Srbiji.

"Preksinoć smo se sve dogovorili sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem i trebalo je samo da se dogovoreno i potpiše. Sinoć je, međutim, pred nas iznesen sasvim deseti predlog koji jednostavno nije moguće prihvatiti. Ipak, danas ćemo sesti i još jednom se između sebe dogovoriti, kako i šta dalje", istakao je Ivković.

On je naveo da su od ponoći nezadovoljni paori već postavili traktorske blokade na putevima u Vojvodini. Blokade su tokom noći, prema rečima Ivkovića, ponovo postavljene kod Pančeva, Zrenjanina, u Neštinu prema granici između Srbije i Hrvatske, kod Kelebije prema mađarskoj granici, a traktori su zasad postavljeni pored puteva u Titelu i Žablju.

Takođe, ranije danas je blokiran put u Kuzminu, pa se od od Sremske Rače ne može izaći na auto- put, rečeno je u AMS-u.


"Poljoprivrednici su blokirali put u Kuzminu, a saobraćajna policija usmerava putnike na obilaznicu, dužine 20 kilometara, prema Sremskoj Mitrovici, tako da nismo zapazili da se putnici koji su se iz BiH uputili u Srbiju vraćaju", rekla je dežurni operativni u Graničnoj policiji BiH.

Nezadovoljni paori su u četvrtak uveče, posle sedmočasovnih pregovora, postigli dogovor sa ministrom Petrovićem prema kome bi ratarska proizvodnja bila subvencionisana sa 12.000 dinara po jednom hektaru, s tim što bi paori morali doneti dokaz da su obradili zemlju i posejali neku kulturu, kako ne bi bilo manipulacija da neko dobije pare, a da ništa na zemlji ne uradi.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović sinoć je, međutim, nezadovoljnim poljoprivrednicima rekao da njihov zahtev prevazilazi novac kojim Ministarstvo ima u budžetu za ovu godinu.

Protest poljoprivrednika izazvan je novom uredbom Vlade Srbije kojom je poljoprivredna proizvodnja subvencionisana prema ostvarenom prinosu, a ne prema zasijanom hektaru.

Nezadovoljni poljoprivrednici, koji su tokom prethodna dva dana blokirali puteve po Vojvodini i Šumadiji, juče su obustavili blokade, ali ih zbog izostanka dogovora ponovo najavljuju za subotu ujutru.

2024 © - Vesti online