Subota 28.04.2012.
00:39
Beta

Putin Medvedevu "poklonio" partiju

Putn Medvedevu uvalio vruć krompir

Medvedeva je za novog lidera partije predložio njen donedavni lider, budući predsednik Vladimir Putin, koji je objasnio da novi premijer treba iza sebe da ima i partiju na vlasti.

Mnogi analitičari, međutim, smatraju, da Putin želi da skine sa sebe breme partije, koja nije uspela da na decembarskim parlamentarnim izborima dobije 50 odsto glasova. Putin je posle tih izbora svoju predsedničku predizbornu kampanju vodio bez JR, oslanjajući se na novostvoreni Nacionalni front.

"Hvala vam za predlog da stanem na čelo partije. Zvanično ga prihvatam", kazao je Medvedev u današnjem susretu sa rukovodstvom JR. On je u jučerašnjem intervjuu ruskim televizijama rekao da namerava da od Jedinstvene Rusije stvori centrističko-konzervativnu partiju.

Visoki funkcioner JR Boris Grizlov izjavio je da će partija na svom kongreesu, palniranom za 26. maj "veoma aktivno podržati" kandidaturu Medvedeva.

RIA Novosti navodi, pozivajući se na ocene politikologa, da spremnost Medvedeva da stane na čelo JR znači da Kremlj i dalje veruje u partiju, koja se našla u krizi i da ne namerava da je "gasi".

Direktor Instituta za nacionalne strategije Stanislav Belokovski smatra da je pozitivno što će premijer stati na čelo vladajuće partije, a ne predsednik države. U isto vreme, on smatra da prenos dužnosti sa Putina na Medvedeva znači slabljenje JR, jer je "politička figura Medvedeva mnogo slabija nego figura Putina".

2024 © - Vesti online