Petak 27.04.2012.
18:47
Srna

Nepristojna ponuda OEBS-a za izbore na KiM

Izbori samo ponegde i bez državnih obeležja Srbije

Sednica RIK-a je prekinuta i biće nastavljena kada Vlada Srbije toj komisiji dostavi mišljenje o tome da li je bezbedno sprovesti izbore na Kosovu i Metohiji.

Jovičić je prethodno na sednici rekao da je OEBS, radi bezbednosti glasanja, tražio da se glasovi prebrojavaju van teritorije Kosova i Metohije, da birački odbori imaju samo predsedavajućeg i dva člana bez proširenog sastava, kao i da se simboli Srbije mogu isticati samo unutar biračkih mesta.

On je dodao da je OEBS tražio da se biračka mesta fizički grupišu na 19 lokacija na kojima bi bilo 80 do 100 biračkih mesta, a da se u srpskim sredinama, pre svega na severu Kosmeta, otvori dodatnih nekoliko mesta.

Jovičić je rekao da je OEBS pristao da se sve ostale procedure sprovedu prema zakonima Srbije i dodao da će Ministarstvo za Kosovo i Metohiju tražiti da se o postavljenim uslovima izjasni Vlada Srbije. On je naveo da je UNMIK, kog je Ministarstvo prvo kontaktiralo u vezi sa provođenjem izbora, ''prebacio loptu na OEBS''.

Članovi RIK-a iz opozicionih partija - Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Srpske napredne stranke - rekli su da su uslovi koje je postavio OEBS protivzakoniti i da RIK prema njima ne može sprovesti izbore na Kosovu.

Sekretar RIK-a Veljko Odalović kaže da je najvažnije stvoriti bezbednost za sve učenike izbora, kao i garantovati regularnost glasanja.

2024 © - Vesti online