Petak 27.04.2012.
15:36 >> 15:48h
Smedia

Slepi kineski disident pobegao iz pritvora

Nejasno kako je pored čuvara Čen pobegao iz kućnog pritvora
 



Slepi advokat se nalazi u kućnom pritvoru od septembra 2010. godine, kada je pušten sa četvorogodišnjeg služenja zatvorske kazne. Navodno je u lošem zdravstvenom stanju, jer je nekoliko puta pretučen.
 

- On je 22. aprila pobegao iz kuće i javio se prijateljima koji su ga prebacili na sigurnu lokaciju van provincije Šendong - kazao je Bob Fu, američki aktivista, koji ima bliske kontakte sa Čenom. Ovu tvrdnju je potvrdio i kineski aktivista blizak advokatu - saopštio je AFP.
 

Fu je rekao da je kontaktirao američki Kongres, Stejt Department i ambasadu u Kini, kako bi tražio pomoć za Čena i one koji su ga sakrili. Međutim, nije mogao potvrditi da je slepi advokat sada u američkoj ambasadi u Pekingu, jer je Čen u begu izrazio želju da ne odlazi iz države.
 

- Pitali smo ga želi li otići iz Kine. Nije se složio sa tom idejom, jer se želi u državi do kraja boriti za građanska prava. Želi voditi normalan život kao kineski građanin – rekao je Fu. Novinarima i aktivistima nije dozvoljeno da posećuju Čena dok je bio u kućnom pritvoru, a neki od njih su imali i "bliske susrete" sa čuvarima koji se nalaze na svakom ulazu u njegovo selo.
 

Međutim, način na koji je on pobegao pored njih, ostao je nepoznat.

2024 © - Vesti online