Petak 27.04.2012.
13:13
D. Dekić - Vesti

Po Tomi iz svih oružja

Koliko je borba za fotelje prljava i perfidna najviše je osetio lider SNS-a Tomislav Nikolić, koji je pred kamerama morao da maše diplomom menadžera stečenom na novosadskom Univerzitetu da bi se odbranio od medijske hajke u kojoj je optužen da nije završio fakultet.

Ova epizoda samo je nastavak u nizu prljavština plasiranih na male ekrane i druga javna glasila tokom izborne kampanje. Građani su, već danima u sred omiljenih emisija, bombardovani spotom "Nekad i sad" u kojima Nikolić govori protiv, a potom - za Srbiju u EU.

U drugom spotu demokrate podsećaju na njegove dane štrajka glađu prilikom zahteva za raspisivanje izbora, gde je Nikolić prikazan kako prima infuziju, uz komentar "da se radi o čoveku koji je spreman na sve kako bi došao do vlasti".

Nikolićeve diplome na uvid

 

Srpska napredna stranka pokazala je novinarima fakultetske diplome lidera SNS Tomislava Nikolića, a fotografije dokumenata su se pojavile i na internetu. Naprednjaci su najavili i da će narednih dana "pokrenuti privatno-krivičnu i civilnu tužbu za uvredu časti i ugleda" protiv narodne poslanice LSV Aleksandre Jerkov i svih medijskih kuća koje su prenele vest da lider SNS nema završen fakultet. Tužbenim zahtevom tražiće se iznos od dva miliona dinara, a kada bude, presuđeno novac će, kako je napomenuto, biti upućen za pomoć žrtvama zemljotresa u Kraljevu.


Već u sledećem uz predsednika SNS-a su lideri Nove Srbije Velimir Ilić i Pokret snaga Srbije Bogoljub Karić, kao i podsećanje protivnika da je zbog afera u zatvoru više Ilićevih saradnika, dok je Karić izbegao ruku srpske pravde bekstvom u inostranstvo.


U predizbornu hajku na Nikolića uključila se i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, optužujući lidera SNS-a da najavom eventualnog ukidanja pritvora Kariću utiče na Sud i krši Ustav Srbije.
Naprednjaci nisu ostali dužni glavnim oponentima iz žuto-plavog tabora, pa su građane u spotu podsetili na slavlje lidera DS-a Borisa Tadića sa saradnicima i koalicionim partnerima posle pobede 2008. rečenicom: "Oni dobro žive, a vi"?


Kao aluzija na Tadićeve česte obilaske štala, pojavila se na internetu igrica u kojoj lideru DS-a treba pomoći da - pomuze krave.


Iako su spotovi glavno oružje kampanje, ne izostaje ni prepucavanje plakatima kojima je oblepljena Srbija, ali ti pamfleti su u ovoj predizbornoj utakmici poprimili perfidne obrise dezavuisanja protivnika. Prestonica je puna plakata s biznismenom Miroslavom Miškovićem, Draganom Đilasom i Mlađanom Dinkićem i potpisom "kumovi", a slike su dopunjene video klipovima na Ju tjubu da je glas za Đilasa - glas za Dinkića.  


Kao odgovor je usledio kontraplakat sa slikom Tomislava Nikolića i Muamera Zukorlića i pitanjem: "Je l' ovo novi kum?", dok se na svakom ćošku može videti i slika Borisa Tadića i potpis: "Sedi, jedan".


Takođe, stanari nekih delova Beograda juče su ispred vrata stana pronašli letak kojim se tvrdi da je nekadašnji reprezentativac u vaterpolu, predsednik gradskog odbora DS-a Aleksandar Šapić zahvaljujući Draganu Đilasu i Borisu Tadiću zagradio kompletnu ulicu Laze Lazarevića na Dedinju - kako bi proširio dvorište ispred svoje kuće.
 

"Suđenje" Dinkiću

 

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić "dobio" je i portal suđenjedinkicu.com
- istina ispred politike, na kojem građani pozivaju da na netu dopunjavaju optužnicu protiv njega i sude mu. Sajt su iskoristile Dinkićeve pristalice i iznele "sve zasluge" ovog političara od 2000. godine do danas. 


Čanku zabranili spot

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka je spotovima prešla crvenu liniju dozvoljenog, pa je Radio-difuzni savet zabranio emitovanje njihovog prvog spota kojim skreću pažnju na prodaju Naftne industrije Srbije u bescenje i zahteva obeštećenje građana Vojvodine. Sledeći u kojem se Čanak pojavljuje sa sinom bio je povod za RRA da upozori na zloupotrebu dece u predizborne svrhe, ali je ovo telo odbacilo prigovore da Čanak svirkom na tamburici pesme "Mlada Vojvođanka" poziva na rat. 

 

Vlast kontroliše medije

 

Da je šapu na većinu srpskih medija stavila Demokratska stranka pokazao je Izveštaj o pritiscima i kontroli medija u Srbiji, Saveta za borbu protiv korupcije, odnosno poslednja opsežna analiza pokojne predsednice tog tela Verice Barać, koju su "Vesti" ranije objavile. Udruženje novinara Srbije, 27. marta, zatražilo je da Vlada razmotri pomenuti dokument u kojem između ostalog nedvosmisleno piše da se na medije vrši snažan politički pritisak i da je nad njima uspostavljena potpuna kontrola. Ipak, kabinet premijera Mirka Cvetkovića taj zahtev i dalje ignoriše. 

 

I radikali optužuju

 

Tomislav Nikolić osim od glavnih oponenata trpi i udar s desnice od bivših partijskih drugova radikala. Oni lidera SNS-a ne samo da optužuju za izdaju političkih ideja, već se ovih dana iz SRS-a čulo da je stranačko sedište SNS-a smestio u prostor koji mu je dao biznismen Dušan Stupar, uhapšen prethodnih dana zbog privatizacije pančevačke Azotare.

 
 

Atentat na Femana zbog politike?

Da je bitka za vlast ušla u fazu "na život i smrt", osvedočilo je prema tvrdnjama SNS-a podmetanje eksplozivne naprave pod automobil marke mercedes njihovog koalicionog partnera, lidera Pokreta za privredni preporod Srbije, Miodraga Nikolića Femana. Za taj napad naprednjaci kažu da predstavlja "klasičan atentat, sakriven od javnosti", jer su "kontrolori" srpskih medija zabranili objavljivanje te vesti.


Ovaj privrednik je zatražio pomoć šefa delegacije EU u Srbiji, Vensana Dežera i zaštitu srpske policije, a ozbiljno sumnja da je reč o političkom obračunu i zastrašivanju.


- Čuo sam od upućenih da je reč o specijalnoj napravi koja se prikači kao magnet za deo auta i razvija izuzetno visoku temperaturu, a dokaz za to je što su prilikom paljenja gotovo istopljena krila, hauba i kompletna limarija oko motora na autu, dok je netaknut ostao pun rezervoar goriva - kaže Feman za "Vesti"i objašnjava da vreme eksplozije može da se čipuje, pa je nesreća mogla da se desi i pri vožnji.


On je istakao da se nikome nije zamerio ni kao uspešan biznismen koji 80 odsto proizvodnje izvozi, a ni privatno, jer je porodičan čovek.


Sumnja da je reč o zastrašivanju kojem je pribegao neko iz vlasti, jer ih on u predizbornoj kampanji žestoko i argumentovano kritikuje zbog korupcije, afera i, kako navodi, genocida nad srpskom privredom zbog kojih su bez posla ostavili 1,1 milion radnika. 

2024 © - Vesti online