Petak 27.04.2012.
08:46 >> 09:09h
Beta

Prihvaćeni zahtevi poljoprivrednika; blokade ostale

"Dogovor je postignut uz određene kompromise, ali slobodno mogu da kažem da je prihvaćeno ono što smo mi tražili i da to samo treba zvanično potvrditi u pismenoj formi posle čega se ne bi smelo nastaviti sa blokadama", rekao je Ivković.

Saobraćajnice u Vojvodini i Šumadiji su i jutros blokirane: Blokade će biti sklonjene kad se ozvaniči dogovor koji je postignut s ministrom poljoprivrede
 

Dogovor je postignut rano jutros, posle sedmočasovnog sastanka, koji je počeo u 19 časova u Vladi Srbije, dodao je Ivković. Načelan dogovor je da se subvencije u agraru isplaćuju po hektaru, po 12.000 dinara, a konkretno rešenje o tome biće danas usvojeno.

Poljoprivrednici su prvobitno zahtevali 14.000 dinara po hektaru, a proteste i blokade su počeli kad je vlada usvojila uredbu da se subvencije u agraru isplaćuju po prinosu, a ne po hektaru.

Prema rečima Ivkovića, saobraćajnice u Vojvodini i Šumadiji su i  jutros blokirane, a blokade će biti sklonjene kad se ozvaniči dogovor koji je postignut s ministrom Dušanom Petrovićem.

Nezadovoljni poljoprivrednici od srede, 25. aprila, blokiraju veći broj saobraćajnica u Vojvodini i u Šumadiji.

Popov: Blokade poljoprivrednika - dokaz centralizma

 

Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov ocenio je da su blokade puteva nezadovoljnih poljoprivrednika još jedan dokaz da se u Srbiji vodi izrazito centralistička politika. Popov je na tribini u Pančevu rekao da činjenica da su poljoprivrednici učestvovali u blokadama najvećim delom u Vojvodini, a ne i u

Nisu svi poljoprivrednici za blokade

centralnoj Srbiji, govori o tome da se isti model subvencija za agrar ne može na jednak način primeniti na sve poljoprivrednike u celoj Srbiji.

 

"Da je Srbija regionalizovana i decentralizovana država, onda bi regionalne vlasti imale nadležnosti i u oblasti poljoprivrede i same bi mogle da propisuju subvencije za poljoprivrednike iz određenog regiona", kazao je Popov.

2024 © - Vesti online