Petak 27.04.2012.
00:44
Večernje novosti

Ozračeni radnici, opasnost i u Vinči

Zaposleni u "Nuklearnim objektima" izloženi su prekomernom zračenju
 

Ovaj posao izvodili su, tvrde inženjeri preduzeća, po nalogu v. d. direktora dr Jagoša Raičevića.


- Zaposleni su ozračeni višestruko iznad planskih i odobrenih vrednosti i boravili su u radijacionim poljima ekstremno visokih intenziteta. O svemu postoje dokazi i dokumentacija - navedeno je u pismu u koje su "Večernje novosti" imale uvid, a koje je mr Snežana Pavlović, direktor sektora za radijacionu sigurnost, uputila u četvrtak ministrima Ivici Dačiću, Žarku Obradoviću i Oliveru Duliću.
 

Izbegnuta katastrofa pre dva meseca

Krajem februara u Institutu "Vinča" poplavljen je podrum u kojem je bio uskladišten samleveni uranijum (tzv. žuti kolač), koji je u Vinču stigao još pre četrdesetak godina. Javnost do danas nije saznala šta se zaista dogodilo i da li su Beograđani i žitelji nekoliko naselja niz Dunav bili izloženi zračenju, a da to nisu ni znali. Niko još nije odgovarao za to što je opasni materijal čuvan u podrumu, iako je JP NOS trebalo da ga uskladišti u specijalni hangar.

Navedeno je i da je odmah posle incidenta započelo zataškavanje i, preventivno, ljudima za koje se veruje da bi smeli da govore o tome zaprećeno otkazom. O slučaju nije obaveštena ni Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja, koja je nadležna za kontrolu radioaktivnosti, potvrdila je direktorka Mirjana Radenković.


Zaposleni u JP NOS, strahujući za sopstvena radna mesta i bezbednost, kako svoju, tako i stanovnika Vinče, kažu da u preduzeću vlada potpuni haos, da su smenjeni neki od najboljih stručnjaka, a na njihova mesta dovedeni ljudi koji nemaju dovoljno iskustva na poslovima nuklearne bezbednosti.


I baš zbog svih ovih problema inženjeri NOS uputili su pre dve nedelje pismo Vladi Srbije u kome iznose sve probleme. Oni tvrde da je model upravljanja u JP neprimeren nuklearnim objektima i da to dovodi do narušavanja sistema bezbedenosti nuklearnog materijala. Navode i da se sredstva raspoređuju prema ličnim afinitetima uprave - reaktivira se prostor reaktora RA, čiji rad je zabranila država i koji je u saradnji sa EU stavljen van snage.


- Smatramo da amaterizam i lični interes pojedinca ne smeju da ugroze bezbednost zaposlenih (koji nisu osigurani) i građane Beograda koji je na deset kilometara od reaktora - upozoravaju inženjeri.


Zaposleni u "Vinči" ispričali su kako se prošlonedeljni incident dogodio.


- Kolege iz NOS vadile su iz bazena šipke u kojima je ranije bilo nuklearno gorivo. Čim su izvađene iz vode, zračenje je bilo izuzetno veliko. Dozimetristi su tražili da se posao prekine. A onda im je stiglo naređenje da još jednom ponove ceo postupak. Tako su u dva minuta ozračeni više nego što bi, regularno radeći posao, bili ozračeni tokom nekoliko nedelja.


Dr Jagoš Raičević, v. d. direktora JP NOS, u kome inženjeri vide glavnog krivca za poslednji akcident, ali i za zataškavanje, tvrdi, međutim, da akcidenta nije ni bilo.


- Nije se dogodilo ništa nepredviđeno - kaže Raičević. - Ta količina zračenja jednaka je onoj koju primite na letu od Beograda do Njujorka. Nema govora o bilo kakvom akcidentu.


Predsednica UO JP NOS, prof. dr Uranija Kozmidis Luburić, ipak, ne poriče da je prekomernog zračenja bilo, ali kaže i da nema potrebe za dizanjem prašine.


- Bilo je reči o tome na UO, ali to nije naša, već nadležnost direktora - objašnjava dr Kozmidis Luburić. - Ništa dramatično se ne dešava.


Ona je potvrdila da su pojedini direktori smenjeni, jer su, kako kaže, imali propuste u radu.

Vlada im nije odobrila budžet

Zaposleni u JP NOS ozbiljno se plaše dana kada će kasa preduzeća da bude ispražnjena, a oni da ostanu bez plata. Kažu da im plan rada za 2012. godinu nije odobren.
- Još prošle godine tražili smo od Vlade da ukalkuliše sredstva za rad JP NOS, ali ona još nisu stigla - kaže Uranija Kozmidis-Luburić. JP NOS pratile su afere i u vreme prethodnog direktora, mr Radojice Pešića, koji je smenjen. Budžetska inspekcija našla je nepravilnosti u javnim nabavkama, kojima je oštećeno preduzeće.

2024 © - Vesti online