Četvrtak 26.04.2012.
21:52
Vestionline

Medvedev: Hodorkovski treba da traži pomilovanje

Pristalice Hodorkovskog ovaj postupak vide kao znak da oligarh, najbogatiji čovek u Rusiji pre hapšenja 2003. godine zbog utaje poreza i pronevere, neće biti oslobođen za vreme mandata Medvedeva.

Mihail Hodorkovski

Medvedev, čiji mandat ističe 7. maja kada će Vladimir Putin biti inaugurisan kao predsednik, rekao je da on može dozvoliti Hodorkovskom da preda zahtev da prizna krivicu, ali da je svaki osuđenik dužan da podnese formalni zahtev za pomilovanje.

"Pitanje da li neko mora priznati krivicu leži u rukama predsednika. Hodorkovskom i drugima neće biti razmatrana pomilovanja bez zahteva, odnosno molbe", rekao je Medvedev u intervjuu ruskim televizijskim kanalima.

U međuvremenu, Putin treba da podnese zakletvu za manje od dve sedmice.

Putin, predsednik Rusije od 2000. do 2008. godine, zauzeo je oštar stav prema Hodorkovskom, koji je uhapšen pošto je pokazao političke ambicije i pao u nemilost Kremlja.

Hodorkovski, koji je bio na čelu naftne kompanije Jukos, odbacio je optužbe i odbija da traži pomilovanje. Karina Moskalenko, jedna od advokata Hodorkovskog, rekla je da je sramotno što Kremlj pokušava da ga ponizi ohrabrujući ga da podnese molbu koja će zatim biti odbačena.

2024 © - Vesti online