Četvrtak 26.04.2012.
18:46
Alo

Srbinu zabranjen ulazak u Kanadu jer je "komunistički špijun"

Vukić bio zadužen za slanje tajnih depeša

Ovaj slučaj potvrdio je presedan da vlasti u Kanadi pokušavaju da svakome ko ima čak i udaljene veze sa sumnjivim grupama i organizacijama zabrani ulazak u zemlju, prenose kanadski mediji. Federalni sud Kanade odbio je da izda dozvolu za stalni boravak Vukiću, koji je čak radio i kao diplomatski predstavnik na poslu atašea za komunikacije u Ambasadi SR Jugoslavije od 1998. do 2002. godine u Otavi.


Vukićev posao je bio da prima i šalje tajne depeše između ambasade i Ministarstva inostranih poslova u Beogradu. On se posle završetka svoje diplomatske misije vratio u Srbiju, ali je njegova supruga Zorica, koja se takođe smatra nepoželjnom u Kanadi, ostala u Otavi sa privremenom radnom dozvolom.  Ona je pokušala prošlog meseca da za sebe i svog supruga zatraži dozvolu za stalni boravak u Kanadi, ali je odbijena zato što je u kanadskom odeljenju za vize rečeno da postoji "osnovana sumnja" da je Vukić neprihvatljiv zato što je on bio ili je i dalje član "organizacije koja se bavi špijunažom".

Organizacija koju Kanađani navode kao špijunsku je Služba za istraživanje dokumentacije (SID), pri tadašnjem Saveznom ministarstvu spoljnih poslova, i oni je optužuju za špijunažu zapadnog establišmenta tokom komunističkog perioda, ali i učestvovanje u ubijanju državnih neprijatelja u Jugoslaviji i van nje.

Kanadski zvaničnici tvrde da je oko 200 Jugoslovena eliminisano ili oteto od strane ove organizacije. Ovakvu odluku viznih vlasti potvrdila je i sudija Ana Maktaviš, koja je rekla da Vukić možda nije lično učestvovao u špijunskim radnjama, ali da postoji osnovana sumnja da je blisko sarađivao sa SID-om. Žarko Tatomirović Manula, advokat iz Otave, rekao je da je Vukiću onemogućeno da dođe kako bi prisustvovao venčanju svoje ćerke i rođenju svog unučeta.

Mračna prošlost!


Konzularna predstavništva SFRJ Jugoslavije u Kanadi već su bila predmet neslaganja i nasilja u prošlosti. Hrvatski nacionalisti bili su osumnjičeni da su u novembru 1965. postavili bombu na jugoslovenski konzulat u Torontu, a u januaru 1967. godine ambasada i konzulat u Torontu bili su među šest jugoslovenskih diplomatskih predstavništava koja su napadnuta bombama u Severnoj Americi.

2024 © - Vesti online