Četvrtak 26.04.2012.
14:16
Beta

"Poljoprivredna politika se ne menja"

 Promene mnogo koštaju

"To bi značilo da novac za regresirano gorivo treba da vrati 250.000 poljoprivrednika, kao i njih 170.000 kojima je već isplaćeno preko dve milijarde dinara na ime avansa za podsticaje za prolećnu setvu",kazao je Petrović novinarima u pauzi skupa Jadransko-jonske inicijative "Budući izazovi ruralne politike".

On je istakao i da ne može da se prihvati predlog dela nezadovoljnih poljoprivrednika da se omogući istovremena primena dva sistema podsticaja, po površini i po količini.

"To bi značilo da bi subvencije bile isplaćivane dvostruko", kazao je Petrović i dodao da je mogućnost za zloupotrebu ako bi sistemi paralelno bili na snazi bile "nesagledive".

Prema njegovim rečima, procenjeno je da bi tako iz budžeta bilo potrebno izdvojiti 35 milijardi dinara, a ne kao što je predviđeno 22 milijarde dinara.

"Ono što budi sumnju, kada postoji ovoliko insistiranje za subvencije po površini pokazuje da je očigledno da na određenim površinima ranije nije ni bilo zasada i da su zloupotrebe bile značajne, da su poreski obveznici za to davali značajna sredstva, a da to nije imalo nikakve efekte za nacionalnu ekonomiju", kazao je Petrović.

Novi sistem subvencionisanja, kako je naglasio ministar je stimulativan jer treba da poveća poljoprivredne prinose, ali i da obuhvati veći broj gazdinstava koji dobijaju državnu pomoć.

Petrović je izrazio žaljenje što se manji broj poljoprivrednika odlučio da pokaže svoje nezadovoljstvo agrarnom politikom tako što onemogućava druge građane da koriste javne saobraćajnice.

On je ponovio i da su predstavnici ministarstva u svakodnevnoj komunikaciji i ovih dana i prethodnih meseci, sa predstavnicima svih relevantnih udruženja poljoprivrednika, uključujući i poljoprivrednike koji se nalaze u protestu.

Na pitanje novinara da li će biti upotrebljena sila protiv poljoprivrednika koji blokiraju puteve, Petrović je kazao da je to posao policije i dužnost pravosudnih organa i da nije kompetentan da komentariše.

2024 © - Vesti online