Četvrtak 26.04.2012.
10:34 >> 15:30h
Beta

Protest poljoprivrednika: Nove blokade puteva u Banatu

Poljoprivrednici su probili policijsku blokadu nedaleko od OMV pumpe na ulazu u Pančevo i traktorima presekli i tu saobraćajnicu ka prestonici (foto:arhiva)

Na novom putu stvorena je kolona duga više stotina metara sastavljena, uglavnom, od "teretnjaka" i, kako ističu zemoljoradnici, koji od juče učestvuju u blokadi na tom putnom pravcu, propuštaju se "samo hitni slučajevi."

Glavna ulica, kojom se iz Pančeva vozila kreću ka Starom mostu na Tamišu, je potpuno blokirana, ali laka putnička vozila i pešaci do mosta mogu da prođu okolnim ulicama.
 

Žabaljski most na Tisi, na putnom pravcu Zrenjanin - Novi Sad prohodan je za saobraćaj sa banatske strane.

Prema podacima Uprave saobraćajne policije, koje prenosi Auto-moto savez Srbije (AMSS), ranije danas su bila blokirana oba puta od Pančeva prema Beogradu.

Nezadovoljni poljoprivrednici su blokirali danas put Zrenjanina ka Kikindi preko Melenaca, od Novog Sada ka Bačkoj Palanci kod Gložana, od Zrenjanina ka Beogradu kod Čente, ka Somboru na delu puta kod Sirgoša i Banatskog Maglića, kao i deonicu puta od Šida ka graničnom prelazu Tovarnik sa Hrvatskom.

U blokadi je stari put od Sremske Mitrovice ka Kuzminu i putni pravci od Kovačice ka Titelu prko Paraždina, od Inđije prema Novom Sadu preko Čortanovaca, od Vrbasa ka Srbobranu i ka Sirigu kod Zmajeva.

Prema podacima saobraćajne policije u Šumadiji su blokirani putevi Kragujevac-Topola i Cerevac-Rača.
 

Najviše problema ima u Pančevu

Član Organizacionog odbora
protesta poljoprivrednika Miroslav Ivković izjavio je da je broj blokada na putevima u Srbiji drugog dana protesta povećan i da je najveći problem u Pančevu "koje je čitavo blokirano".

 

"Ministarstvo poljoprivrede se ponaša kao da se ništa ne dešava. Zbog toga smo od jutros pojačali blokade samo zbog jednog čoveka i njegovog arogantnog stava prema našim zahtevima", rekao je on.

Poljoprivrednici su blokade puteva započeli juče u podne, nezadovoljni

Vladinom uredbom koja predviđa subvencionisanje po prinosu, a ne po hektaru.


Poljoprivrednici traže da se vrati stari način subvencionisanja proizvodnje od 14.000 dinara po hektaru, produži rok za podelu bonova za dizel gorivo do 1. jula i primeni usvojena Strategije ruralnog razvoja do 2013. godine, jer je ona uslov za korišćenje sredstava iz IPA fondova Evopske unije.

Nezadovoljni poljoprivrednici sastali su se u sredu u Beogradu sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović koja ih je pozvala da ne blokiraju puteve i poručila da će pitanje subvencija rešavati nova vlada posle izbora 6. maja.

2024 © - Vesti online