Ponedeljak 26.10.2009.
14:21
Tanjug

Skupština usvojila Zakon o dijaspori

Zakonom je predviđeno da Skupština obrazuje savete dijaspore kao stalna radna tela, i to Ekonomski savet, Savet za statusna pitanja i Savet za kulturnu, prosvetnu, naučnu i sportsku saradnju.

Skupština Srbije najzad priznala da ima Srba i van matične države
 

Predviđeno je i konstituisanje Saveta za odnose sa Srbima u regionu, koji će nadležnima predlagati mere za unapređenje ekonomske saradnje Srbije sa Srbima u regionu i predlagati rešenja za povratak Srba u mesta ranijeg prebivališta. Taj savet činiće predsednik Srbije, predsednik Vlade, ministri nadležni za spoljne poslove, dijasporu, prosvetu, kulturu, za vere i za finansije, kao i predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine, predstavnik Srpske pravoslavne crkve i komesar za izbeglice Srbije.

Predviđeno je da Vlada Srbije donosi strategiju očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a ustanovljen je i Dan dijaspore i Srba u regionu - 28. jun, na Vidovdan. Zakonom se uređuje i način očuvanja, jačanja i ostvarivanja veza dijaspore i Srba u regionu sa matičnom državom, nadležnost i međusobni odnos državnih organa u obavljanju poslova u oblasti odnosa sa dijasporom, osnivanje Budžetskog fonda za dijasporu i Srbe u regionu, konstituisanje i nadležnost predstavničkog tela dijaspore,

Takođe, uređuje se i evidentiranje organizacija u dijaspori i organizacija Srba u regionu, dodela nacionalnih priznanja u oblasti odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

2024 © - Vesti online