Četvrtak 26.04.2012.
12:02
D. Lj. Joksić, J. L. Petković - Vesti

Goreće pola Balkana

- Nije slučajno što je NATO zatražio da se pošalje dodatni broj vojnika na Kosovo. Postoje informacije da se priprema velika destabilizacija na Kosovu, odnosno pokušaj da se nasilno preuzme severni deo, koji se nalazi pod kontrolom Srba. Reč je o ozbiljnoj operaciji koja uključuje destabilizaciju južne Srbije i Makedonije, smatra Trajanov.

Opasno zveckanje oružjem: UČK u Makedoniji
 


Na severu Kosova je pojačano prisustvo Kfora, koji je podneo zahtev NATO-u da se pojača prisustvo vojnika zbog mogućih tenzija u vreme srpskih izbora na KiM. Pomoć kontingentu od 550 nemačkih i 150 austrijskih vojnika biće stacionirani na punktovima u Kosovskoj Mitrovici i u albanskim selima u opštinama Zvečan i Zubin Potok, u kojima se planiraju lokalni izbori. Istovremeno albanske televizije pokazuju snimke Albanaca sa puškama, koji su tu da reaguju na poteze Srba. Na severu je sve prisutniji strah da bi nešto loše moglo zaista da se i dogodi.
 

Mogući incidenti južno od Ibra

Oliver Ivanović smatra da može doći do manjih incidenata tokom održavanja srpskih izbora zakazanih za 6. maj.
- Do njih bi moglo da dođe u enklavama južno od Ibra, i na perifernim područjima na severu Kosmeta. Mislim da će te tenzije spasti posle izbora, dodaje Ivanović.

 

- Sve je postalo politika. Priština je sada dobila priliku da kupi simpatije dela svog stanovništva. Sever je za njih velika frustracija i uvek je zgodno da kada imaju krize, spominju sever i operativni i vojni plan. A, kada ta retorika krene, izaziva osećanje zadovoljstva među Albancima, a ekstremisti ga vide kao direktan poziv da uzmu oružje. Mislim da će pojačano prisustvo Kfora delovati odvraćajuće na te ekstremiste, ocenjuje Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM.


Inače, deset dana nakon još nerešenog petostrukog ubistva Makedonaca kod veštačkog jezera blizu Skoplja, na društvenim mrežama, ali i u političko-obaveštajnim krugovima učestale su spekulacije da duž granice Makedonije prema Kosovu krstare naoružane i uniformisane grupe albanske paravojske.

Odmah nakon zločina građani okolnih sela su izjavili da skoro svakodnevno čuju pucnjevu iz vatrenog oružja iz delova nastanjenim Albancima na Skopskoj Crnoj Gori. Oni se plaše da je ovaj zločin uvod u još jednu krizu poput one 2001. Na to je, još krajem marta ove godine upozorio i portal OhridSkaj, koji je pozivajući se na obaveštajne službe, tvrdio da je u reonu oko sela Lipkovo primećena veća grupa uniformisanih osoba sa amblemima albanske UČK. Paravojne strukture u kumanovsko - lipkovskom kraju su, navodno, videli i policajci.

Može se čuti da se radi o dve kriminalne paravojne strukture koje operišu na granici prema Kosovu, o čemu su, tvrdi se, već informisane tajne službe. Priča se da su naoružane grupe Albanaca viđene i u reonu skopskog sela Raduše i na obroncima Šar-planine iznad Tetova, ali je policija to demantovala tvrdnjom da je bezbednosna situacija u Makedoniji dobra, s čim se Trajanov ne slaže.
 

"Preventivna podela" Makedonije

Bugarski mediji nude recept rešavanja krize u Makedoniji. Tako list "Novinite" predlaže da je bolje podeliti Makedoniju sada, nego dozvoliti katastrofu. List smatra da bi "preventivnom podelom" Makedonije, koja bi se preuredila do nivoa "Švajcarske na Balkanu", svi imali korist. Ideja se pojavila deset godina nakon sličnog predloga tadašnjeg makedonskog premijera Ljupča Georgievskog, koji je zagovarao prekrajanje granica i razmenu stanovništva sa Albancima. Bugarski analitičar ocenjuje da bi destabilizacija Makedonije mogla "za pola sata" da aktivira međunarodni sukob u Albaniji, Srbiji, na Kosovu, u Bugarskoj, Grčkoj, Rumuniji i Turskoj.

2024 © - Vesti online