Sreda 25.04.2012.
23:42
Blic

Saudijski muftija: Devojčice spremne za brak sa 10 godina

Muftija bi nju da uda

"Naše majke i bake udavale su se kada su imale samo 12 godina. Dobro vaspitane devojčice su u tom uzrastu spremne za bračne dužnosti", rekao je on.

Omid Safi, profesor islamske teologije na Univerzitetu Severne Karoline u Čapel Hilu, izjavio je za "Hafington post" da komentari Velikog muftije pokazuju koliko je on van tokova kada je reč o modernom islamu.

"Muftijina izjava je katastrofalna iz više razloga, jer eliminiše element pristanka na brak. Ne može se očekivati da bi bilo koja desetogodišnja devojčica pristala na brak sa odraslim muškarcem", smatra Safi.

"Osim toga, ona potvrđuje da su saudijske verske vlasti izgubile kontakt sa sopstvenim narodom i nisu svesne konsenzusa o islamskim normama koji se polako uspostavlja u celom svetu".

Kako navodi "Sajens monitor", saudijski sud je 2009. godine odbio da poništi brak šestogodišnje devojčice i 58-godišnjeg muškarca.

Prema pisanju "Rojtersa", rasprava o starosnoj granici za stupanje u brak i dalje traje, ali se u Saudijskoj Arabiji, kao potpisnici Konvencije UN o pravima deteta, osobe mlađe od 18 godina smatraju decom.

2024 © - Vesti online