Nedelja 17.01.2010.
13:11
Vestionline

Englesku čeka bejbi bum zbog duge zime

Duge noći i dani provedeni u toplom, zatvorenom prostoru redovno rezultiraju povećanjem nataliteta. Britanski Kraljevski univerzitet za babice tvrdi kako je taj trend vidljiv svake godine jer broj dece rođene devet meseci posle božićnih praznik redovno raste.


Ove godine je pak Britaniju pogodila zima kakva se ne pamti u poslednjih pet decenija, a hladnoće i sneg koje su paralizovale saobraćaj, zatvorile škole i nanele milionsku štetu britanskoj ekonomiji istovremeno će rezultirati navalom u porodilištima.


"U celoj zemlji ljudi su zatrpani snegom, ranije odlaze s posla kako bi izbegli gužve i loše vreme. Neki će verovatno poludeti od dosade u kući, ali će neki zato naći način da se ugreju i za. Očekujemo da će u septembru biti gužva, kao one koju uobičaeno izazivaju božićni praznici“, izjavio je direktor univerziteta Žak Žerard.


U Velikoj Britaniji je preošle godine rođeno 791.000 beba i to je rekordna brojka u poslednjih 15 godina, ali se očekuje da bi već ove godine ona mogla biti nadmašena.


Poređenja radi, bolnice u američkom Hjustonu su prošlog leta zabeležile rast od 25 odsto novorođenih, upravo devet meseci posle masovnog nestanka struje izazvanog udarom uragana Ike.


Iako prirodne nedaće poboljšavaju natalitet, britanski ekonomisti su ukazali kako istovremeno povoljno utiču i na prodaju kontracepcijskih sredstava. Takođe, parovi koji već imaju decu, duge dane izolacije retko koriste za oživljavanje svog seksualnog života.

2024 © - Vesti online