Sreda 25.04.2012.
04:29
Politika

Pao je Vlajković, ali ne i satelit

Stefan Vlajković
 

Posle sumnji da je falsifikovao dokumenta kako bi dobio stipendiju Fonda za talente, dvadesetpetogodišnji tvorac srpskih svemirskih ineracija, izbačen je iz igre u poslovima sa evropskim partnerima za lansiranje 50 mikrosatelita, među kojima bi jedan trebalo da bude srpski.


Iako su se u javnosti, posle tvrdnji prodekana za nastavu Fizičkog fakulteta u Beogradu dr Ivana Diočinovića da je falsifikovao položene ispite, pojavile čak i sumnje u postojanje čitavog projekta nanosatelita, šef katedre za telekomunikacije i obradu signala na Fakultetu tehničkih nauka u Novom sadu profesor dr Vojin Šenk, objašnjava da je u pitanju zapravo FP7 projekt koji je dobio Von Karman institut iz Vaterloa, pored Brisela.
 

Pročitajte još:

* Srpski “naučnik-prevarant“: Nisam radio ništa protiv zakona

- Šef projekta za satelite tog instituta dr Asma, obavešten je o svemu što se dešava u Beogradu i saglasio se da, do daljeg, Stefan Vlajković ne bude uključen u bilo kakva dešavanja u vezi s projektom. Srbija treba da lansira svoj nanosatelit, pre svega, zbog stvaranja kompetentnog multidisciplinarnog tima sposobnog za uključivanje u kasnije kompleksnije i značajnije projekte - ukazuje profesor Šenk.


Prema njegovim rečima, nanosateliti su novi, jeftini i masovni trend u istraživanju troposfere, gde se uz lansiranje bilo kakve rakete usput odnese jedan ili više takvih uređaja zapremine od jedne do tri litre, koji na sebi imaju određene senzore i koji tokom svog relativno kratkog ”života” mogu da snime jedan broj parametara, iskomuniciraju ih zemaljskim stanicama i nakon toga sagore.

2024 © - Vesti online