Sreda 25.04.2012.
07:47
Beta

Jusufović: Zukorlić ne zna da se ponaša

Predsednički kandidat Muamer Zukorlić "ne zna da se ponaša" u političkim vodama, ocena je čelnika SDP-a
 

Jusufović je Zukorlićev poziv Rasimu Ljajiću i Sulejmanu Ugljaninu da ga podrže u prvom krugu izbora okarakterisao kao "gubljenje kompasa" kandidata koji podršku "nije zatražio samo od kandidata Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića".


Zukorlić je na jednom predizbornom skupu pozvao Ugljanina, Ljajića i "ostale novonastale političare" da podrže njegovu kandidaturu za predsednika.


"Time će ostaviti priključak kako bi se nakon izbora pokazali da i ono poslednje u njima nije umrlo već da su Bošnjaci i da su spremni da se vrate u bošnjački red", izjavio je Zukorlić.


Jusufović je ocenio da Zukorlić svojim političkim delovanjem čini uslugu Tomislavu Nikoliću.


"To što je tražio podršku od Borisa Tadića, Ljajića i Ugljanina, jasno govori da traži glasove kandidata koji su za Evropu. Svaki glas za Zukorlića je glas za Nikolića, koji je zajedno sa njim na suprotnoj strani", rekao je Jusufović.


Generalni sekretar SDP-a je ocenio i da podrška Rize Haljimija, predsednika Partije za demokratsko delovanje (PDD) iz Preševa, Muameru Zukorliću predstavlja trgovinu "vrednu 200.000 evra".


Haljimi, koji je i nosilac liste "Koalicije Albanaca preševske doline" koja učestvuje na parlamentarnim izborima, izjavio je da PDD podržava Muamera Zukorlića.


"Imamo kontakte sa predstavnicima muftije Zukorlića koji su nam pomogli sa 500 potpisa podrške iz Sandžaka kada nam je hitno bilo potrebno za prijavljivanje izborne liste za parlamentarne izbore, takođe on je predstavnik manjina koji se zalaže za prava Bošnjaka ali i ostalih manjina, pa i Albanaca u preševskoj dolini", kazao je Haljimi.


Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu Esad Džudžević prethodno je zatražio je od svih kandidata za predsednika Srbije zatražio da se izjasne o Rezoluciji o položaju i ostvarivanju prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji.


Rezolucija ovog veća, usvojena početkom marta ove godine u Novom Pazaru, navodi da je Bošnjacima u Sandžaku uskraćeno pravo na službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma, na obrazovanje na tom jeziku, na zaštitu i unapređenje bošnjačkog kulturnog nasleđa i na ravnopravnu zastupljenost u državnim organima i službama sa javnim ovlašćenjima.


U tom dokumentu se takođe traži rasvetljavanje i procesuiranje odgovornih za teška krivična dela nad Bošnjacima tokom 1999. godine i sprovođenje programa povratka izbeglih, raseljenih i prognanih Bošnjaka.


Bošnjačko nacionalno veće će na osnovu izjašnjavanja predsedničkih kandidata "preporučiti Bošnjacima kojem predsedničkom kandidatu da daju glas u prvom krugu izbora za predsednika Republike Srbije", navodi se u Džudževićevom pismu.


Džudžević je i kao predsednik Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka (BDSS) izjavio da poržava Sulejmana Ugljanina i njegovu izbornu listu na svim nivoima.

2024 © - Vesti online