Utorak 24.04.2012.
18:36
Beta

"Ako Srbija izruči Kovačevića, onda nam se pravni sistem raspada"

 "Ako Srbija izruči Kovačevića, onda nam se pravni sistem raspada": Advokat Borović sa Miladinom Kovačevićem

U izjavi agenciji Beta, Borović je rekao da su rodbina i odbrana Kovačevića obavešteni da je nadležno američkog tužilaštvo zatražilo da se postupi po ranije izdatoj Interpolovoj poternici.

Miladin Kovačević, koji je 2008. godine pretukao studenta Brajana Štajnhauera u SAD, nagodio se s tužilaštvom i po sporazumu koji je sud prihvatio, priznao krivicu u zamenu za kaznu od dve godine i tri
meseca zatvora na koju je pravosnažno osuđen i upućen na
izdržavanje kazne u zatvor u Somboru.


Tužilaštvo je po sporazumu odustalo od optužbe da je Kovačević podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja dvojicu službenika konzulata Srbije u SAD, koji su mu omogućili da napusti Ameriku nakon tog incidenta.

"Naravno da je to potpuno nemoguće po međunarodnom pravu po kojem važi načelo da se ne može jednom presuđena stvar ponovo suditi ili po istoj stvari voditi više postupaka", rekao je Borović.


On je podsetio i na to da je Americi uplaćeno milion dolara na ime odštete Štajnhaueru, što je bio i uslov da se taj predmet ustupi srpskom pravosuđu.


Borović je rekao da bi prihvatanje tog zahteva značilo kršenje Ustava Srbije ali i Evropske konvencije o ljudskim pravima koja, kako smatra, garantuje sva prava njegovom klijentu.


"Ja sam uputio dopis Ministarstvu pravde da reaguje odgovorno i zaštiti prava optuženog. Ako država Srbija ne stane na našu stranu, onda smatram da smo izgubili pravnu sigurnost i da je došlo do raspada pravnog sistema u Srbiji", rekao je Borović.

 

Sud nije dobio zahtev


Osnovni sud u Somboru nije dobio zahtev američkog tužilaštva da postupi po ranije izdatoj Interpolovoj poternici za Miladinom Kovačevićem kako bi se on izručio Americi zbog suđenja za napad na studenta Brajana Štajnhauera.

U izjavi agenciji Beta, sekretar Osnovnog suda u Somboru Nemanja Rilke rekao je da su izvršene sve provere i da u tom sudu nije primljen takav zahtev.

"U svakom slučaju, za poslove izručenja zaduženo je Ministarstvo pravde", rekao je Rilke.

On nije želeo da špekuliše kakav bi bio odgovor ukoliko bi takav zahtev zaista stigao, ali je rekao da se Kovačević nalazi u zatvoru u Somboru i da je to jedina veza tog suda sa celim slučajem.

2024 © - Vesti online