Nedelja 17.01.2010.
12:00
P. Bajić - Vesti

"Orlovi": Sve je lakše uz zemljake!

Učinak SRJ, SCG i Srbije na EP


1994. nije učestvovala

1996. bronza

1998. peto mesto

2000. nije učestvovala

2002. deseto mesto

2004. osmo mesto

2006. deveto mesto

2008. nije učestvovala

 

 

Bronzani "plavi"

 

Jedinu medalju na evropskim prvenstvima naš nacionalni tim osvojio je na debiju, ujedno drugom kontinentalnom šampionatu - 1996. u Španiji. Tada su "plavi" u borbi za treće mesto bili bolji od Švedske (26:25), a posle poraza u polufinalu od domaćina (23:27) i, prethodno, četiri pobede i jednog remija (sa Rusima) u ligaškom delu takmičenja.

 

Na raspolaganju selektoru Zoranu Živkoviću bili su: golmani Goran Stojanović, Dejan Perić i Zoran Đorđić, krila Nikola Adžić, Aleksandar Knežević i Žikica Milosavljević, bekovi Nenad Peruničić, Predrag Peruničić, Aleksandar Blagojević, Jovan Kovačević, Blažo Lisičić, Nedeljko Jovanović, Rastko Stefanović, Veselin Vujović, Igor Butulija i pivotmeni Dragan Momić i Dragan Škrbić.

 

Evropsko rukometno prvenstvo, deveto po redu, počinje u utorak u Austriji i trajaće do 31. januara, a među 16 najboljih reprezentacija na Starom kontinentu je i nacionalni tim Srbije, koji će startovati iz Linca.

Grupa B (Linc)

 

Danska

Island

Austrija

Srbija

 

 

Utorak, 19. januar

18.00: Danska - Austrija

20.15: Island - Srbija

 

Četvrtak, 21. januar

18.00: Austrija - Island

20.15 Srbija - Danska

 

Subota, 23. januar

18.00: Austrija - Srbija

20.15: Danska - Island

"Orlovi" su na put krenuli u nedeljno jutro, posle petnaestodnevnih priprema i završne provere sa Egiptom, u subotu uveče u Beogradu.

Pokušaće da stignu do druge medalje u istoriji našeg rukometa sa najjačeg svetskog turnira (poznato je da je EP kvalitetnije i od SP, pa čak i od olimpijskog turnira), a to će učiniti na krilima navijača - gotovo izvesno u atmosferi, u kojoj će se osećati kao domaćini.

Selektor Sead Hasanefendić na put vodi 18 igrača, a pre početka će se odlučiti za 16, koji će početi turnir u "Intersport areni".

Na samom početku, u grupi "B", očekuje ih olimpijski vicešampion Island, a put ka drugoj fazi zatim vodi preko evropskog prvaka Danske i domaćina Austrije.

- Za sada razmišljamo jedino o Islandu, koji je oduvek bio nezgodan protivnik, zadao nam je mnogo problema u prošlosti. Sistem takmičenja je takav, da svaki izgubljeni bod može da bude presudan - naglasio je Dejan Perić, kapiten i golman našeg nacionalnog tima, ujedno pomoćnik selektora Hasanefendića.

Trener Dejan Perić, selektor Sead Hasanefendić i portparol Stana Vuković

- Trudim se da doprinesem na svim funkcijama na najbolji način, a lično sam zadovoljan onim, što smo učinili do sada.


Pored Perića, u stručnom štabu "orlova" nalaze se i trener Aleksandar Brković, doktor Milan

Kvintet bez greške

 

Na svih devet završnih turnira EP, učešće je obezbedilo pet selekcija: Hrvatska, Francuska, Nemačka, Rusija i Španija. Osam puta su to učinili Danska, Slovenija i Švedska, sedam puta Mađarska, a šest puta naša zemlja, Češka i Island.

 

Po pet puta su se na EP plasirali Poljska, Portugal i Ukrajina, četiri puta Norveška, tri Švajcarska, po dva puta Belorusija, Rumunija i Slovačka, a po jednom Austrija, Izrael, Italija, Litvanija, Makedonija i Crna Gora.

Babić, fizioterapeut Vlada Radulović, statističar Željko Radojević i Steva Lukić.


- Tokom ovih priprema uspostavili smo atmosferu kakvu smo priželjkivali. Igrači zaslužuju sve pohvale, kako zbog odnosa prema obavezama, tako i zbog onoga što su pokazali u prijateljskim duelima.

Ne pobeđuje se Francuska svaki dan, odavno nije izgubila utakmicu, a i Slovenija je odlična reprezentacija. Nema nikakve euforije, ali treba da gradimo optimizam na bazi viđenog, računajući i na podršku sa tribina, od strane naših zemljaka - istakao je Perić, koji u svojoj kolekciji ima jedinu našu medalju sa EP - iz 1996.
 

Naš nacionalni tim je u 2009. godini, posle osvojenog osmog mesta na SP u Hrvatskoj, uspešno prebrodio i kvalifikacije za EP. Zauzeo

Kvalifikacije za SP

 

EP u Austriji je, ujedno, kvalifikaciono za Svetsko prvenstvo u Švedskoj, koje će biti održano od 14. do 30. januara 2011.

 

Direktan plasman na SP obezbediće tri najbolje reprezentacije sa kontinentalnog šampionata (izuzimajući domaćina Švedsku i branioca titule svetskog prvaka Francusku), a ostalih 11 nacionalnih timova sa EP učestvovaće u baražu, 12. ili 13. juna, odnosno 19. ili 20. juna.

 

Tamo će se naći i pobednici sedam kvalifikacionih grupa.

je drugo mesto u grupi 2, iza Rusije, a ispred BiH, Švajcarske, Italije i Farskih Ostrva.

Posle toga je došlo do promene na klupi, pošto nije produžen ugovor sa dotadašnjim selektorom Jovicom Cvetkovićem, a za novog je izabran Hasanefendić.

Došlo je i do promena u ekipi, pa na aktuelnom završnom spisku nema doskorašnjih predvodnika, Ratka Nikolića i Mladena Bojinovića, koji su se našli na spisku rezervi.


Prvi deo završnih priprema Srbija je odradila u Kranjskoj Gori, a tokom boravka u Sloveniji je pobedila domaću selekciju sa 33:24. U dvomeču sa olimpijskim i svetskim prvakom, Francuskom, "orlovi" su izgubili u Tulonu (24:27) i pobedili su u Marselju - 30:28.


- Puni smo samopouzdanja posle ovih priprema, pošto smo ih odradili onako kako smo želeli.

Sistem takmičenja

 

Na EP u Austriji učestvuje 16 reprezentacija, a plasman u drugu fazu takmičenja obezbediće po tri najbolje iz svake grupe.

 

U grupu 1, u Beču, plasiraće se po tri najbolje reprezentacije iz grupa A i B (utakmice su 25, 26. i 28. januara), a u grupi 2, u Inzbruku, igraće po tri najbolja nacionalna tima iz grupa C i D (24, 26. i 28. januara).

 

U drugu fazu se prenose bodovi osvojeni u duelima sa ekipama koje, takođe, nastavljaju takmičenje.


Završnica će biti održana u Beču. Polufinala su na programu 30. januara (termini su 14.00 i 16.30 - CET), kao i utakmica za peto mesto (11.30).

 

Dan kasnije biće odigrano finale (17.30) i meč za treće mesto (15.00).

Kada je reč o prijateljskim utakmicama, prvu sa Francuskom smo slabo počeli, ali smo se stalno vraćali i pokazali veliki moral, pa smo izborili častan poraz. U drugom okršaju smo učinili sve da trijumfujemo i uspeli smo u tome.

Tako nešto nam je bilo potrebno pred EP. U Austriji nas očekuje težak posao, pošto sve reprezentacije žele u drugi krug. Kvalitet Danske i Islanda nam je dobro poznat, a domaćin svakako ne želi da se brzo oprosti - rekao je Hasanefendić.


Srednji bek "orlova", Danijel Anđelković, na pravi način je proslavio 100. utakmicu u najdražem dresu - pobedom nad Francuskom, a sada sa nestrpljenjem očekuje početak EP.


- Nismo imali mnogo vremena za pripreme, ali smo mnogo toga uradili. Samo povrede da nas zaobiđu. Moja ambicija je polufinale, a posle je sve moguće - istakao je Anđelković, koji je igrao i na prethodna dva EP, na kojima je učestvovao naš nacionalni tim.


Jedan od najiskusnijih srpskih rukometaša u Austriji biće Ivan Lapčević:


- Prijateljski dueli su pokazali da smo na dobrom putu, ali je EP nešto drugo. Očekuje nas mnogo

Žestoko u Austriji: Alem Toskić

napora i spremni smo za to.

Svaki igrač je svestan uloge u timu, zna šta se od njega očekuje. Imam dobru saradnju sa saigračima, što je veoma važno, jer nisam bio tri godine u ekipi.


Najmlađi u našem nacionalnom timu je Petar Nenadić:


- Iz dana u dan izgledamo sve bolje i hrabro koračamo napred. Svako može da bude ponosan na ono što smo uradili. Ne osećamo tenziju, nema euforije. Najbitnije je da odigramo najbolje što možemo, da posle ne žalimo, a videćemo za koliko će to biti dovoljno!

SPISAK IGRAČA

 

Golmani
Dejan Perić 22.09.1970. Vesprem (Mađarska)
Dimitrije Pejanović 09.07.1974. Torevijeha (Španija)
Darko Stanić 08.10.1978. Koper (Slovenija)


Desna krila
Nikola Kojić 28.03.1979. Celje (Slovenija)
Dragan Tubić 24.08.1985. Partizan


Pivotmeni
Alem Toskić 12.02.1982. Celje (Slovenija)
Uroš Vilovski 25.02.1984. Vesprem (Mađarska)
Rastko Stojković 12.07.1981. Vive Kielce (Poljska)


Leva krila

Ivan Nikčević 11.02.1981. Navara (Španija)
Dobrivoje Marković 22.04.1986. Kenka 2016 (Španija)


Bekovi
Aleksandar Stojanović 22.06.1983. Kadeten (Švajcarska)
Ivan Stanković 27.04.1982. Aragon (Španija)
Danijel Anđelković 28.08.1978. PIK Seged (Mađarska)
Žarko Šešum 16.06.1986. Vesprem (Mađarska)
Petar Nenadić 28.06.1986. PIK Seged (Mađarska)
Momir Ilić 22.12.1981. Kil (Nemačka)
Nenad Vučković 23.08.1980. Melcungen (Nemačka)
Ivan Lapčević 26.03.1976. Vesprem (Mađarska)

 

NAPOMENA: U kolonama su ime i prezime, datum rođenja i aktuelni klub svakog reprezentativca.

 

EP 2012. u Srbiji

 

Deseti kontinentalni šampionat u rukometu biće održan u Srbiji 2012, pa su tako "orlovi" jedina reprezentacija koja je do sada osigurala učešće na tom EP, i to još početkom jeseni 2008. godine. RS Srbije se u borbi za domaćinstvo našao ispred kolega iz Nemačke i Francuske. Takmičenje će biti održano u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Vršcu.

2024 © - Vesti online