Utorak 24.04.2012.
13:22
D. Dekić - Vesti

Beograd žmuri na provokacije

 

- Novi 17. mart je moguć s obzirom na to da se tzv. vlada u Prištini oprala tvrdeći da naoružane grupe Albanaca nisu uniformisane i da će njihova policija reagovati da zaštiti preostalo nealbansko stanovništvo u šta lično ne verujem, jer je i Kfor u skladu sa situacijom najavio pojačanje međunarodnih snaga. Reč je o partijskim vojskama bivših pripadnika OVK, danas nekih opozicionih lidera koje će delovati po njihovim naredbama, a te paravojne formacije su jako dobro organizovani veterani rata - objasnio je Krstić.

Greška Beograda


Organizovanje izbora na KiM, podseća Ninoslav Krstić, prema Rezoluciji 1244 u nadležnosti je Unmika što je trebalo da ima na umu i srpski državni vrh.


- Situacija se iskomplikovala i time što je Srbija krenula u priču o izborima na KiM, umesto da prvo o tome razgovara i definiše sa Unmikom i Kforom, pa tek onda uđe u to - kazao je Krstić.

Ovaj general kaže i da srpski državni vrh ćuti, umesto da reaguje na poslednja dešavanja.


- Nije dobro što se čuje samo ministar za KiM Nenad Bogdanović. V.d. predsednika Srbije Slavica Đukić Dejanović je morala da sazove Savet za nacionalnu bezbednost radi procene stanja i da Srbija reaguje kako obraćanjem Savetu bezbednosti UN, tako i prema evropskom bezbednosnom sistemu- smatra Krstić.


Da novi 17. mart nije isključen, ali je malo verovatan scenario, mišljenja je advokat i bivši koministar policije u prelaznoj vladi 2000. Božo Prelević koji kaže da bi eskalacija sukoba s nepredvidivim posledicama bila najgori scenario za Srbiju, Prištinu, ali i međunarodnu misiju.


- Moguće provokacije idu u prilog radikalnim opcijama kosovskih Albanaca, pa Srbija treba pametno da deluje, zato što Albancima treba njen žestok odgovor za jaču reakciju - zaključio je Prelević koji smatra da je ovaj momenat političko hodanje po žici nad provalijom.


Prelević kaže da ne postoji tačka pomirenja separatista i onih koji po Ustavu treba da ih spreče.


- Na drugoj strani s pravnog aspekta Srbi na KiM pokazuju da kosovska vlast ne funkcioniše na severu, dok Priština hoće da dokaže da tamo nema srpske vlasti - objašnjava Prelević koji smatra da je pravno nejasno "1001" pitanje kada je reč o Kosovu.

2024 © - Vesti online