Ponedeljak 23.04.2012.
13:27 >> 13:31h
Beta

Pušten u rad magistralni gasovod Niš-Leskovac

Magistralni gasovod MG-11 od Niša do Leskovca dugačak je 52 kilometra, a Jugorosgas, koji je većinskom vlasništvu Gasproma, u tu deonicu je investirao 14,6 miliona dolara. Do sada izgrađena gradska gasovodna mreža dugačka je sedam kilometara.

Magistralni gasovod MG-11 od Niša do Leskovca dugačak je 52 kilometra, a Jugorosgas je u tu deonicu investirao 14,6 miliona dolara (foto:ilustracija)
 

Magistralni gasovod Niš-Leskovac su paljenjem gasne baklje i u zdravice otvorili ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin, predstavnici Vlade Srbije i Leskovca.

Konuzin je istakao da se projekti koje se danas realizujuo osnova su buduće saradnje Rusije i Srbije.

"To su projekti čiju realizaciju ćemo uskoro započeti. To je Južni tok, rekonstrukcija elektro-objekata, objekti u infrastrukture, pre svega u oblasti železnice, a razmišljamo i o narednoj generaciji naših planova", kazao je ambasador Konuzin i dodao da posle otvaranja ovog objekta danas poslepodne sledi otvaranje "najveće ruske kampanje Sogas" u Novom Sadu, a da će prekosutra u Nišu biti otvoren

Komuzin:  Ne uslovljavamo Srbiju

 

Aleksandar Konuzin izjavio je da njegova zemlja nema nikakve
teritorijalne i političke uslove prema Srbiji i da samo traži da
zajednički projekti budu uzajmno korisni.

"Mi pred Srbijom ne postavljamo nikakve teritorijalne zahteve. Ne
diktiramo kada, gde i kako ćete vršiti izbore. Odnosimo se sa
poštovanjem prema svim reformama koje se dešavaju u zemlji i ne pokušavamo da vam nametnemo svoje viđenje reformi", istakao je Konuzin.

 

rusko-srpski Humanitarni centar, te da će do kraja ove godine Naftna industrija Srbije (NIS) modernizovati to preduzeće.

Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić rekao je da je Jurosgaz ispunio dogovorene rokove i da su se na gasovod već priključila fabrika "Jura" u čijoj blizini je stacionirana gasna stanica, a da će za koji dan to učiniti i preduzeće "Mladost".

Savetnik predsednika Vlade Srbije za energetiku Petar Škundrić rekao je da su se stvorili uslovi za početak radova na magistralnom gasovodu prema Vranju, odnosno, za gasifikaciju celog juga Srbije.

"U naredne četiri do pet godina investicije Jugorosgasa će premašiti dve milijarde, što će značiti iskorak u ukupni preporod Srbije. Jugorosgas spada u kompanije sa vrlo dobrim poslovnim rezultatom u našoj zemlji i spada u red kompanija koje na vreme završavaju investicije", ocenio je Škundrić.

Jugorosgas je podelio priznanja zaslužnim pojedincima za doprinos u izgrdanju ove deonice južnog kraka gasovoda, među kojima i predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću i ministru za infrastrukturu Milutinu Mrkonjiću, koji nisu bili na svečanosti.

Priznanje je dobio i bivši gradonačelnik Leskovca Gojko Veličković koji je 1996. godine potpisao ugovor sa Jurogasgazom o gasifikaciji Leskovca.

2024 © - Vesti online