Ponedeljak 23.04.2012.
10:36
Srna

Lažirali rezultate male mature "po potrebi"

Motivi zbog čega su lažirani rezultati su različiti

Propusti su otkriveni u školama u Novom Pazaru i selima oko grada, zatim u Tutinu, Vranju i selima oko Vranja, koje pripadaju školskim upravama u Kraljevu i Leskovcu.

Kontrolu sprovođenja završnog ispita radio je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

"Oni su dodavali i oduzimali bodove učenicima kako su hteli. Potpuno netačan zadatak ocenjivali su maksimalnim brojem bodova. Bilo je primera da su zadatak koji nosi jedan bod ocenjivali sa tri poena", tvrdi izvor "Blica" u Ministarstvu prosvete Srbije.

Motivi zbog čega su lažirani rezultati su različiti. Bilo je škola gde je povećavan broj bodova kako bi u kasnijem rangiranju ta škola bila među najboljima, a bilo je i primera gde je direktor naredio da se njegovom detetu - maturantu poveća broj bodova.

U malim sredinama, gde se svi poznaju, ocenjivači su čak zbog sukoba sa roditeljima đaka oduzimali bodove maturantima na završnom ispitu, tvrdi izvor iz Ministarstva.

Mala matura sastoji se iz testa srpskog, odnosno maternjeg jezika i testa iz matematike. Na osnovu ovih rezultata vrši se rangiranje učenika za upis u srednju školu.

2024 © - Vesti online