Ponedeljak 23.04.2012.
06:00 >> 19:42h
Beta

Obeležen Dan Vojske Srbije u Leskovcu

Dan Vojske Srbije se od ove godine obeležava 23. aprila, na dan kada je 1815. godine u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka
 


Kako se navodi na sajtu Ministarstva odbrane, svečanosti su prisustvovali vršilac dužnosti predsednika Srbije Slavica Đukić-Dejanović, ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Ljubiša Diković i predstavnici državnog i vojnog vrha.

Defile Bulevarom oslobođenja u Leskovcu

Svečanost je počela artiljerijskom paljbom sa brda Hisar i defileom oficira, podoficira i vojnika glavnom leskovačkom ulicom, odnosno Bulevarom oslobođenja, uz prisustvo više hiljada stanovnika tog grada na jugu Srbije.


Jedna od najstarijih vojnih formacija na našim prostorima - jedinica Garde izvela je egzercir, odnosno veštinu rukovanja oružjem, dok su padobranci 63. padobranskog bataljona izveli skos sa visine od 1.500 metara, noseći zastave Srbije, VS i Specijalne brigade.


Bulevarom oslobođenja prodefilovali su ešaloni pešadije, artiljerije, Specijalne brigade, PVO i drugih jedinica dok su iznad kolone proleteli avioni i helikopteri Vojske Srbije.

Vojni helikopteri na tmurnom nebu nad Leskovcem
 


Za okupljene građane priređen je taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme VS, a poslužen je i vojnički pasulj.

Vojska Srbije bedem protiv terorizma

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Ljubiša Diković ocenio je da je vojska ponos Srbije i čvrst bedem protiv terorizma.

 

Ljubiša Diković

"Situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti (prema Kosovu) je stabilna, sa mogućostima usložnjavanja. Naše procene su da može doći do pokušaja prelivanja terorizma, ali imamo snage da to sprečimo", rekao je Diković.

 

On je istakao da Vojska Srbije ima jasnu perspektivu daljeg razvoja i naveo da je pre četiri meseca, kada je stupio na funkciju načelnika Generalštaba, zatekao dobro stanje.

 

"Vojska veoma dobro funkcioniše, ali reforma nije završena. Uslovi se neprekidno menjaju, a vojska mora da se prilagođava i da prati savremene trendove", dodao je šef Generalštaba srpske vojske.

2024 © - Vesti online