Nedelja 22.04.2012.
21:04
N. Vulović - Vestionline

Srpski "naučnik" prevario državu, Švajcarce, a možda i Nasu

Stefan Vlajković prilikom primanja stipendije Fonda za mlade talente

Fizčki fakultet u Beogradu tvrdi da je pre dva dana SUP-u Beograd podneta prijava protiv Stefana Vlajkovića zbog krivičnog dela falsifikovanja dokumenata, a na fakultetu je protiv njega pokrenut disciplinski postupak.

Stefan Vlajković sastavio je spisak 25 predmeta sa Fizičkog fakulteta, od kojih većinu nikada nije položio, upisao sebi sve same desetke, i na kraju stavio falsifikovani potpis i pečat Prodekana za nastavu Fizičkog fakulteta docenta dr Ivana Dojčinovića. Sa ovim falsifikatom on je konkurisao za stipendiju od 700.000 dinara Fonda za mlade talente, koju je kasnije i dobio.

Za sada se pretpostavlja da je uz pomoć istog falsifikata dospeo i do doktorskih studija na Tehnološkom univerzitetu u Cirihu (ETN). Moguće je da bi ceo ovaj poduhvat prošao neopaženo da se Vlajković nije medijski eksponirao pričom o satelitu koji sa NASA planira da napravi u Srbiji i pošalje u svemir.

Stefan na prijemu kod Šutanovca

Pažnju zaposlenima na fakultetu skrenule su njegove kolege studenti koje su pratile priču o satelitu, a Vlajkovića se sećaju sa studija. Kako nam je rekao prodekan za nastavu dr Dojčinović, fakultet se tada zainteresovao za način na koji je ovaj student sa zamrznutim statusom dospeo do svoje stipendije. U Fondu za mlade talente dočekalo ih je neprijatno iznenađenje kada su videli dokumentacuju.

Zanimljivo je da je Stefan Vlajković na Fizičkom fakultetu položio samo sedam ispita, ali svaki sa desetkom. Prema rečima dr Dojčinovića, da je nastavio da studira kod njih najverovatnije je i mogao jednoga dana da ima ceo spisak ispita sa desetkama, kao onaj koji je sam napravio.

Trenutno je u toku procedura zvaničnog obaveštavanja ETN iz Ciriha o ovom srpskom "genijalcu". Ono što za sada nije sigurno, a što ćemo narednih dana saznati, je da li je priča o satelitu samo način da se prevare javnost i državne institucije, od kojih je Stefan tražio između 20.000 i 100.000 evra koliko je potrebno za njegovu izradu. Ili je mladi naučnik nekim sličnim sredstvima uspeo da ubedi NASA u ozbiljnost svog projekta.

2024 © - Vesti online