Nedelja 22.04.2012.
12:12

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Smešna strana izbora (1): Mot(i)ka je iz raja izašla

NAJBOLJI DRUGARI: Boris Tadić u PKB-u

Predsednik Tadić je postao još kreativniji i stavio oko vrata portiklu za bebe, dok njegov konkurent Nikolić nadomak jedne štale poručio kako je život u selu postao nepodnošljiv. "Ustaje ujutru, leže uveče, kad sabere godinu ništa mu nije ostalo", razumeo je seljaka pred kamerama.

Dinkić se iz plastenika sa rasadom paradajza u ruci kune da će nova vlada udvostručiti budžet za poljoprivredu i obezbediti povrtarima moderne sisteme za grejanje plastenika na biogorivo, kao i sisteme za navodnjavanje kap po kap!

"Proizvodnja cveća je takođe poljoprivreda", odmah se nadovezao Tadić. I tako su u jeku predizborne kampanje srpski političari kabinete zamenili plastenicima i porodičnim fabrikama.

Dok iskazuju ljubav prema marvi i okopavaju brazde, izborna obećanja seju među rasadom, paprikama, kravama, cvećem. "A gde je bumbar?", pita znatiželjno Tadić seljaka dok obilazi rasadnik sa cvećem. Ovakvo nadmetanje pred kamerama dalo je obilje materijala za domaću industriju viceva, koja jedina uspešno radi.


Milojko ujutro protrlja oči i upita Stanojku: "Je li, bre, Stanojka, namiri li ti stoku ili je već bio Tadić?"
 

POLITIČKI RASAD: Tomislav Nikolić na Ubu
 

Magičnu moć zelene salate na birače prvi je otkrio još Bogoljub Karić 2004. u predizbornoj kampanji za predsednika Srbije. Doduše, on je zelenom salatom mahao sa bine, ali je stigao do trećeg mesta i 18 odsto podrške birača. Naši političari rešili su da unaprede ovaj fenomen, pa su odmarširali direktno na njivu.


Zoran Stojiljković, politički analitičar i profesor FPN-a, smatra da se ova kampanja razlikuje od ostalih jer političari love birače na emocije prema selu i svojim korenima.


- Političari su izabrali selo jer to izaziva osećanja kod ljudi. Svi smo još mentalno seljaci, mada retko to priznajemo, i osetljivi smo na tu temu. Retki su oni koji se mogu tvrditi da im roditelji ili babe i dede nisu sa sela. Osim toga, polovina stanovništva u našoj zemlji i danas živi u sredinama koje su vezane za ruralne. Ubijeni smo tranzicijom, pa se političari hvataju nostalgije. Nezgodno je, jer nam je ostalo da biramo između neuspele vlasti i njene neubedljive alternative - kaže Stojiljković za "Vesti".
 

ZAČETNIK AGROKAMPANJA: Bogoljub Karić sa salatom

Direktor agencije za odnose sa javnošću Pragma Cvijetin Milivojević objašnjava da je ova kampanja prva od petooktobarskih promena tokom koje se političari "ne kite" velikim ciljevima već se obraćaju običnom čoveku.


- Demokratska stranka je u središte stavila malog čoveka - poljoprivrednika, sitnog preduzetnika i odustala od multinacionalnih kompanija. To pokazuje slogan "sačuvajmo radna mesta". Slike njiva, štala, stoke, ni ranije političari nisu zaobilazili pred izbore. Od Miloševića, preko pokojnog Đinđića i sada Tadića. Ovog puta su ti spotovi malo učestaliji, jer su stranke odustale od velikih obećanja kao što su Evropska unija ili Kosovo i vratili se životnim temama - objašnjava Milivojević za "Vesti".


Pošto se predizborna trka ubrzava pred finiš, politički kandidati obično sa njive trče u TV emisije, pa je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma postao pravi hit na internetu zahvaljujući pitanju koje je u političkom duelu postavio Jorgovanki Tabaković (SNS). "Ja sam u Jagodini napravio šest škola, 30 domova kulture, 50 sportskih terena za razliku od vas koji niste napravili nijednu trafiku", rekao je Dragan Marković. "Ne pravim trafike, čoveče, ja sam doktor ekonomije" - uzvratila je Tabakovićeva. "Jeste li napravili neku ordinaciju?" - nije Palma ostao dužan protivnici.

Ivica Dačić na otvaranju Dečjeg sajma u Beogradu

S druge strane, lider Partije ujedinjenih penzionera Jovan Krkobabić je svojom izjavom "dok sam ja živ, biće i penzija" pokušao da vrati nadu penzionerima, iako je nedavno proslavio 82. rođendan.


Inače, prvi višestranački parlamentarni izbori u Srbiji održani su 9. decembra 1990. i na njima je ubedljivu pobedu odnela Socijalistička partija Srbije (SPS) koja je, od 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije, osvojila 194 mandata. Otad je prošlo nešto više dve decenije, a uza to vreme samo su vlada premijera Mirka Marjanovića, izabrana u martu 1994., i sada već bivša vlada Mirka Cvetkovića, izdržale ceo mandat.

Velja zavoleo Milankino slatko


Lider Nove Srbije Velimir Ilić pre četiri godine uopšte nije hteo da učestvuje u TV emisijama sa Milankom Karić (Pokret snaga Srbije), uz obrazloženje da "Milanka priča samo o kuvanju slatkog".


- Šta sa njom da pričam, o kuvanju slatkog, valjda?! - komentarisao je Ilić svoju odluku tada. Krajem 2010. godine Iliću, izgleda, više nije predstavljalo poteškoću da stane rame uz rame sa Milankom Karić i da sa Pokretom snaga Srbije potpiše sporazum o saradnji, uz SNS i Pokret socijalista. Nakon toga, Velimir Ilić i Milanka Karić su zajedno nastupali i govorili na više skupova u ime te koalicije. 

2024 © - Vesti online