Nedelja 22.04.2012.
01:44
Srna

Grčku od Persijanaca spasao cunami!

Scena iz filma "300" o borbi 300 Spartanaca sa persijskom vojskom

Oni kažu da su pronašli dokaze na severu Grčke da je cunami 479. godine pre nove ere spasio selo Potidaea. Herodot je zabeležio da su ogromni talasi ubili stotine persijskih vojnika tokom opsade sela.

Naučnici sa univerziteta Ahen upozoravaju da bi ta oblast mogla iskusiti još jednu sličnu katastrofu. Oni kažu da bi severni priobalni regioni trebalo da bugu uključeni u regione podložne cunamiju.

"Našli smo dokaze o nekoliko cunamija na obali", rekao je profesor sa Ahena Klaus Rajherter agenciji DPA.

Sediment na severu grčkog poluostrva gde se nalaze Potidaea i sada moderni grad Nea Poteidaia pokazuje znake velikih pomorskih događaja, kao što su ogromni talasi.

Iskopavanja u predgrađu obližnjeg drevnog grada Mende otkrila su morske školjke koje su naverovatnije podigli talasi sa dna okeana. Rezultati istraživanja predstavljeni su na godišnjoj konferenciji Seizmološkog društva Amerike u San Dijegu u Kaliforniji.

"Onda se na njih, Persijance, obrušio veliki plimni talas, veći nego ikada pre, kao što kažu meštani, iako su visoke plime česte", napisao je istoričar Herodot, dodajući da oni "koji nisu znali da plivaju nestali su, a oni koji su mogli njih su ubili muškarci u Potidai koji su im krenuli u susret u čamcima"

2024 © - Vesti online