Ponedeljak 23.04.2012.
08:00
Smedia

Guglovanje o bolestima podstiče hipohondriju

Naravno da ste zbog toga završili satima buljeći u laptop u stanju užasa dok ste već u glavi sačinjavali svoj testament. Da, to je ono što mnogi od nas rade zato ne brinite, niste ni ludi ni sami. Ali treba da budete svesni da na taj način ne činite sebi nikakvo dobro.

Žene češće "konsultuju" interneta, pa same sebi daju pogrešnu dijagnozu...
 

Prema rezultatima nedavne studije žene mnogo češće konsultuju internet nego svoje lekare kada se ne osećaju dobro. Bitno je naglasiti da je daleko veća verovatnoća da ćete uz pomoć interneta sami sebi dati pogrešnu dijagnozu nego kada bi svoj problem izneli lekaru. Naime mnogo su manje šanse da će vaš lekar pogrešiti, a vi zbog svoje samodijagnoze možete da se osećate još gore, pa i da uvrtite sebi u glavu kako doživljavate simptome umišljene bolesti.

Šta je tu u stvari glavni problem? Zašto jednostavno ne bi otišli kod lekara? Razlozi se uglavnom svode na to da ljudi nemaju vremena, nemaju zdravstveno osiguranje pa ni para za lekara, a često je u pitanju samo strah od bolesti. Međutim bez obzira koliko legitimni ovi izgovori bili, najbolje je svoje zdravstveno stanje proveriti kod doktora.

Čak su i ovo smislili: Pitaj Gugl od čega boluješ!

Čini se očiglednim da, svojim laičkim medicinskim istraživanjem i postavljanjem dijagnoze, ne samo da dovodimo sebe do ludila, već trošimo vreme i živce brinući o potencijalnim i neizlečivim oblicima egzotičnih bolesti koje verovatno nemamo. Mnogo je u stvari važnije da nam promiču i prenebregavamo manje dramatične zdravstvene probleme koje u stvari imamo, a koje treba lečiti na pravi način.

Zato za svaki iole uznemiravajući simptom konsultujte doktora, a Internet pretraživanje ostavite za neke zabavnije stvari.

2024 © - Vesti online