Subota 21.04.2012.
08:00
tportal.hr

Zaposleni tuže Apl, Gugl, Intel...

 Tužbe najvećim internet kompanijama

Okružni sudija, Lusi Kol, u kalifornijskom gradu San Hoseu odbila je njihov zahtev za odbacivanjem tužbi za nezakonito udruživanje i dogovaranje, ocenivši kako postoje osnovi za sumnju da je takvih radnji bilo i da su praktikovane na najvišim nivoima.

Osim već navedenih, na optuženičku klupu će sesti predstavnici Adobea, Intuita, Pixara i Lucasfilma. Tuži ih pet softverskih inženjera, koji smatraju kako su se te firme udružile kako bi ograničile plate i kretanje radne snage, što je radnike koštalo stotine miliona dolara.

Njihove su optužbe slične onima koje je podiglo američko Ministarstvo pravosuđa, a koje su okončane nagodbom. Bez priznanja krivice (sad je jasno zašto su inzsstirale na tome), kompanije su pristale da se suzdržavaju od ograničavanja konkurencije.

Optužnica je, između ostalog, otkrila prepisku e-poštom iz 2007. godine, između danas pokojnog Stiva Džobsa i tadašnjeg direktora Gugla Erika Šmita, vezanu za Googleova nastojanja da zaposli jednog Apple inženjera.

"Bio bih jako zadovoljan kad bi tvoe odeljenje za kadrovske poslove prestalo s tim", napisao je Džobs, tada direktor Apla, Šmitu. Šmit je to prosledio na više adresa, s pitanjem mogu li "to zaustaviti".

Na kraju se javio šef Guglove kadrovske službe, koji je napisao kako će radnik koji je regrutovao Appleovog inženjera biti otpušten idodao: "Uručite moje izvinjenje Stivu Džobsu".

Dođe li do njega, suđenje bi trebalo početi tokom juna sledeće godine.

2024 © - Vesti online