Petak 20.04.2012.
12:04
N. Jokić - Vesti

Migranti zatvaraju granice?

Šta će reći Brisel: Terminali za pasošku kontrolu na ulasku u EU
 

Kako prenosi francuska nacionalna agencija AFP, ministri unutrašnjih poslova dve zemlje Klod Gean i Hans Peter Fridrih potpisali su zajedničko pismo u kome ponavljaju ono što je u martu rekao predsednik Francuske i ujedno predsednički kandidat na izborima koji se održavaju u nedelju: "Primena Šengena počela je 1995. godine. Sedamnaest godina to ne funkcioniše". Dvojica ministra svoj stav o eventualnom ponovnom uvođenu kontrole nameravaju svojim kolegama iz EU da objasne na sastanku u Luksemburgu 26. aprila. U pismu oni traže mogućnost da se, ukoliko nema drugog rešenja, na mesec dana ponovo uvede kontrola na granicama unutar Šengenskog prostora, i da to bude deo novog mehanizama u formi izmena i dopuna Šengenskog sporazuma.


"Pošto istekne 30 dana, na Evropskoj komisiji će biti da odluči da li će Evropskom savetu preporučiti da nastavi ili ukine kontrolu na unutrašnjim granicama", piše u pismu Kloda Geana i Hans-Petera Fridriha, ali se i naglašava da će odluka ipak pre svega zavisiti od Saveta.
 

Istorija Šengena

Šengenski ugovor stupio je na snagu 1985. godine. Prvo je imao oblik međuvladine konvencije da bi od 1997. godine postao deo Evropskog ugovora koji ima ulogu ustava EU. Danas Šengenski ugovor ima 26 članica. Od 27 država EU - 22 su u Šengenu (izvan ugovora su Velika Britanija, Irska, Kipar, Rumunija, Bugarska) i četiri zemlje van EU (Norveška, Švajcarska, Island i Lihtenštajn).

Kako navodi AFP, Pariz i Berlin osuđuju Evropsku komisiju jer je, prema njihovom mišljenju, sebi dala za pravo da odlučuje da li će bti privremene kontrole na granicama u slučaju ugrožavanja opšte bezbednosti?


"To pravo je izraz nacionalnog suvereniteta... i nešto o čemu se pregovarati ne može", navode dva ministra.


Ovo pismo pojavljuje se u javnosti samo tri dana uoči predsedničkih izbora u Francuskoj. Francuski ministar unutrašnjih poslova kao i njegov kolega iz Berlina čija vlada otvoreno podržava kandidata Sarkozija zapravo kucaju na otvorena vrata i ponavljaju francuski zahtev od proleća 2011. godine. Od tada Komisija EU radi na reformi i poboljšavanju šengenskog ugovora kako bi se dala mogućnost svakoj državi da u situaciji koju proceni hitnom na ograničeno vreme od mesec dana zatvori svoje granice i uvede sopstvenu kontrolu.


"Mi pregovaramo i napredujemo u pregovorima, ali ima još stvari koje treba da se urade", rekla je u martu nadležna evropska komesarka Cecilia Malstrem.


Dogovor bi, prema evropskim izvorima, trebalo da bude postignut do juna. Njime bi šengenski ugovor bio dopunjen ali ne izmenjen jer bi za izmenu trebalo menjati čitav evropski ugovor za šta je potrebna saglasnost parlamenata svih 27 država članica Unije.

2024 © - Vesti online