Petak 20.04.2012.
08:00
B92

Rotacioni motori ponovo u Mazdi

Rotacioni motori ponovo u Mazdi

Zaljubljenici u rotacione motore nisu krili razočarenje kada su čelnici Mazde najavili odlazak u penziju modela RX-8, kao poslednjeg serijskog automobila sa ovom vrstom pogona.

U međuvremenu, iz japanske kompanije stigle su informacije o planovima za proizvodnju potpuno nove generacije rotacionih motora.

Mazda je u poslednje vreme fokusirana na razvoj konvencionalnih motora SkyActiv tehnologije koja ima za cilj poboljšanje energetske efikasnosti vozila i smanjenje zagađenja vazduha.

Novi, ekonomičniji i ekološki prihvatljiviji agregati već se ugrađuju u crossover CX-5, a predstavljeni su i u konceptu Takeri, na kojem će biti bazirana nova generacja Mazde6.

Na pitanje da li ovakav smer razvoja motora znači i odustajanje od rotacione tehnologije, potpredsednik Mazde Robert Dejvis (Robert Davis) izjavio je za Car & Driver magazin da će budući rotacionimotori biti zasnovani upravo na SkyActiv programu.

"SkyActiv tehnologija biće primenjena i na unapređenje prenosnog sistema u automobilu, a istražuje se i mogućnost upotrebe rotacionih motora kao električnih generatora", dodao je Dejvis.

2024 © - Vesti online