Četvrtak 19.04.2012.
17:22
Beta

Katolička crkva u Hrvatskoj napala vlast zbog Blajburga

 Katolička crkva u Hrvatskoj napala vlast zbog Blajburga

Sisački biskup Vlado Košić ocenio je da je nedavna odluka Sabora očekivana s obzirom na viđenje koje o Blajburgu imaju predstavnici nove vlasti u Hrvatskoj, ali da je to sramotno.

Na području Blajburga maja 1945, posle pobede jugoslovenske partizanske vojske, povukle su se hiljade vojnika tzv. NDH i hrvatskih
civila, u nameri da se predaju savezničkim snagama ali su ih one predale jugoslovenskim vlastima.


Manji deo njih ubijen je na samom Blajburškom polju, dok su ostali ubijeni na tzv. Križnom putu. Broj ubijenih do danas nije tačno utvrđen, pa se u zavisnosti od izvora kreće od 20.000 do čak 500.000.

"U blajburškoj tragediji i križnim putevima koje su nakon nje prošli Hrvati, širom bivše države stradalo je na stotine hiljada ljudi i vlast koja ne može da održi komemoraciju tim žrtve je odnarođena vlast", rekao je Košić novinarima u Zagrebu, prenose hrvatski mediji.

On je rekao da "vlast koja ne priznanje i koja pristaje samo na jednu stranu i priznaje samo jednu ideologiju - komunističku i samo jedne
žrtve radi ono što nije dobro za budućnost hrvatskog naroda i hrvatske zemlje".

Predsedništvo Sabora Hrvatske odlučilo je pre dva dana da ubuduće neće biti pokrovitelj komemoraciji u Blajgburgu gde se održavala
centralna manifestacija Dana spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i nezavisnost.

Finansijski pokrovitelj biće još ove godine, jer je u budžetu već predviđeno pola miliona kuna (66.000 evra) za tu manifestaciju.

Predsednik Sabora Boris Šprem rekao je da vladajuća koalicija levog centra smatra da su se na Blajburškom polju odvijale "završne ilegitimne borbe između Narodnooslobodilačke vojske i tada već gotovo poraženih Pavelićevih snaga", te da je tamo bilo stradanja vojnika s obe strane, ali ne i nevinih žrtava.

"Nevinih žrtava je bilo na stratištima i grobnicama kroz Križni put i njima treba dati počast", rekao je Šprem i dodao da će se kroz raspravu nastojati utvrditi koje bi mesto u Hrvatskoj bilo najbolje za takvo obeležavanje.

Ukidanje pokroviteljstva komemoracije u Blajburgu podržao je i predsednik Ivo Josipović.

2024 © - Vesti online