Četvrtak 19.04.2012.
16:07
Beta

EU prihvatila sporan sporazum sa SAD

 Podaci će biti korišćeni samo u borbi protiv terorizma ili teških zločina

Taj sporazum Evropske unije i SAD usvojen je u Evropskom parlamentu sa
409 glasova za, 226 protiv i 33 uzdržana, čime su okončane višemesečne rasprave u Evropi zbog zabrinutosti po pitanju poštovanja privatnosti putnika.

Američki ambasador u EU Vilijam Kenard pozdravio je danas usvajanje tog sporazuma. "SAD pozdravljaju usvajanje sporazuma u Evropskom parlamentu" koji će omogućiti da bude garantovana "bezbednost putnika", istakao je ambasador u saopštenju.

Ti podaci, nazvani PNR (Pasenger name record), jesu informacije koje dostavljaju putnici, a prikupljaju ih avio prevoznici prilikom rezervacije.

Podaci su i do sada dostavljani američkim vlastima, ali na osnovu privremenog sporazuma. Evroposlanici su sporazum odbacili prilikom prvog čitanja 2007. godine što je primoralo Evropsku komisiju da pregovara sa Vašingtonom o novoj verziji sporazuma.

Prema pristalicama sporazuma, novi tekst donosi veće garancije po pitanju poštovanja individualnih sloboda, a podaci će biti korišćeni samo u borbi protiv terorizma ili teških zločina. Oni će moći da budu čuvani 10 godina za teške zločine, a 15 godina za terorizam.

Podaci će postati anonimni u roku od šest meseci, imena osoba će biti dostupna samo pod strogo određenim uslovima, a podaci će nakon pet godina biti prebačeni u banke podataka koje će biti dodatno kontrolisane.

2024 © - Vesti online